Ultimele luni au fost pentru Simona Halep adevărate provocări, astfel că sportiva a sperat la o revenire spectaculoasă începând cu 2023. Cu toate acestea, se pare că prima săptămână din noul an nu este una favorabilă din punct de vedere profesional, motiv pentru care a primit o veste tristă. Constănțeanca s-a temut pentru aceste urmări, însă involuția lucrurilor nu a ținut de ea.
Simona Halep s-a aflat până acum în Top 10 WTA, loc obținut în clasament pe data de 14 august, atunci când a câștigat turneul WTA 1000 de la Toronto. Din păcate, românca noastră este nevoită acum să părăsească elita tensiului mondial, după ce, luni, a picat pe locul 12 în clasamentul live, fiind subclasată de Paula Badosa (Spania) și Madison Keys (SUA).
Ultimul meci jucat de Simona Halep a fost pe 29 august, atunci când tenismena a pierdut în runda inaugurală la US Open, scor 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur din Ucraina.
Din păcate, după acest meci, a început adevărata drama a Simonei Halep, fiind depistată pozitiv cu Roxadustat și suspendată provizoriu, până la clarificarea situației și dovedirea nevinovăției, dacă lucrurile s-au întâmplat așa cum a povestit Simona Halep și cele mai apropiate persoane din anturajul său.
Cu toate acestea, din cauza suspendării provizorii, Simona nu și-a mai putut apăra cele 280 de puncte câștigate anul trecut, după titlul de la WTA Melbourne, dezavantaj care a atras cu sine ieșirea din Top 10 WTA în clasamentul live.
Din păcate, veștile rele nu se termină acum pentru sportivă, astfel că ea ar putea să piardă premiile în bani de la Australia Open 2023.
Pentru a putea participa la primul turneu de Grand Slam din 2023, cazul Simonei Halep ar trebui judecat în următoarele trei săptămâni, iar dacă va fi găsită nevinovată, atunci va avea nevoie de un wild-card. Pentru moment, organizatorii marelui turneu de tenis au acordat 6 invitații din totalul de 8.
După ce a a fost suspendată provizoriu pentru dopaj, Simona Halep a avut un parcurs dificil de urmat pentru dovedirea nevinovăției. Din păcate, dacă nu va reuși acest lucru, ea riscă o suspendare de până la patru ani. La acel moment, Cristian Jura, membru în cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a menționat principalele interdicții pe care jucătoarea din Constanța le are pe durata suspendării provizorii.
„Dintre cele mai importante interdicții pe plan sportiv, putem reține următoarele: un sportiv nu poate participa în mod direct sau în calitate de asistent al unui alt sportiv la nici o competiție, eveniment, activitate organizate de federațiile internaționale, federații naționale sau cluburi, indiferent dacă sunt finanțate din surse private sau publice.
Sportivul suspendat nu va primi nici o acreditare de a participa la unul dintre evenimentele enumerate anterior. Sportivul suspendat nu va avea acces în nicio sală publică de sport, aflată sub egida organizațiilor enumerate, pentru a se antrena, nici nu poate activa ca și antrenor și nu poate primi finanțare de la nivel național sau internațional pe perioada suspendării.
Un aspect important este reprezentat de faptul că un sportiv va rămâne la dispoziția autorităților naționale sau internaționale pentru a putea fi testat anti-doping în orice moment.
Totuși, atâta timp cât este suspendat provizoriu/definitiv pentru dopaj, un sportiv poate intra la meciuri doar cu bilet, ca simplu spectator, cu mențiunea că nu va avea acces în zonele VIP sau zonele oficiale”, a spus Cristian Jura pentru ProSport.