27 dec. 2022 | 08:06

Tensiuni mari la graniţa României. Serbia a trimis armata, lucrurile se complică

News
Tensiuni mari la graniţa României. Serbia a trimis armata, lucrurile se complică
Tensiuni mari la granita Romaniei. Serbia a trimis armata, lucrurile se complica

Există tensiuni mari între țările Serbia și Kosovo. Duminică, 25 decembrie, chiar în ziua de Crăciun, Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, l-a trimis pe șeful armatei la granița cu Kosovo, în condițiile în care relațiile tensionate dintre cele două țări au fost accentuate de recentele blocaje.

Motivul pentru care trupele din Serbia se îndreaptă către Kosovo

Cu toate că, în 2008, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, autoritățile de la Belgrad refuză să recunoască acest demers și îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi rămași să sfideze autoritatea Pristinei.

Prin urmare, sute de etnici sârbi, indignați de arestarea unui fost ofițer de poliție, au instalat pe 10 decembrie baraje rutiere în zona de nord Kosovo, unde cei mai mulți cetățeni sunt de origine sârbească, aceștia reușind să paralizeze traficul prin două puncte de trecere a frontierei.

„Situația de acolo este complicată și complexă. Ea necesită în perioada următoare prezența armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, a spus el, folosind termenul folosit de Belgrad pentru granița cu Kosovo.” a declarat Milan Mojsilovic, șeful armatei sârbe într-un interviu acordat canalului local de știri Pink TV, scriu cei de la Capital.

Generalul Mojsilovic a specificat, de asemenea, că se îndreaptă spre Raska, o localitate situată la aproximativ 10 kilometri de granița cu Kosovo, după ce s-a întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Belgrad.

„Sarcinile pe care armata sârbă le-a primit… sunt precise, clare și vor fi puse în aplicare pe deplin”, a declarat Mojsilovic.

Ce susțin autoritățile locale

Situația politică a devenit din ce în ce mai tensionată după ce, în data de 18 decembrie, Kosovo a programat alegeri locale în municipalitățile cu majoritate sârbă, iar principalul partid politic sârb a declarat că va organiza un boicot.

Un fost polițist a fost arestat, după ce autoritățile l-au suspectat că ar fi fost implicat în atacuri împotriva ofițerilor de poliție de etnie albaneză. Acest lucru i-a indignat pe etnicii sârbi care au ridicat baricadele.

Cu puțin timp înainte ca generalul Milan Mojsilovic să plece în zona de graniță, mai multe instituții media sârbe au difuzat un videoclip distribuit pe rețelele de socializare în care se aud focuri de armă.

Televiziunile locale susțin că ar fi fost vorba despre lupte ce ar fi avut loc în seara zilei de Crăciun, când forțele din Kosovo ar fi încercat să demonteze o baricadă.

Această versiune a fost respinsă de poliția kosovară, care a precizat pe rețelele sociale că membrii săi nu au fost implicați în nicio confruntare, scriu jurnaliștii de la Le Monde.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Acești români scapă de o plată. Actele pe care le vor face gratis
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Îți golește contul de toți banii. Avertisment ANAF pentru românii care au de dat bani la stat
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Putin amenință cu ARMA NUCLEARĂ! L-a SCOS DIN MINȚI planul lui Zelenski
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro