24 dec. 2022 | 14:24

Lovitura pe care Zelenski o dă României. Mulți se vor enerva după această veste

Politică Externă
Lovitura pe care Zelenski o dă României. Mulți se vor enerva după această veste

În țara vecină la granița de nord, Ucraina, în urmă cu 5 ani se adopta o lege controversată. Este vorba de Legea minorităților care îngrădea drepturile acestora de a învăța în limba maternă. Pe teritoriul ucrainean, a doua ca mărime, comunitatea românească a avut și are de suferit, de pe urma acestei legi. Dar, odată cu presiunea invaziei ruse, Zelenski observa ajutorul acordat de România locuitorilor ucraineni fugiți din calea războiului și făcea promisiuni, public. Dar, iată că vine lovitura pe care Zelenski o dă României. Mulți se vor enerva după această veste, de fapt o promisiune neonorată de președintele ucrainean.

Românii din Ucraina și presiunea autorităților

La ultimul recensământ oficial, din 2001, pe teritoriul Ucrainei locuiau 151.000 de români. Atât în perioada sovietciă, cât și după 1990, minoritatea română de aici a trăit adevărate drame, ca urmare a presiunilor puse de autorități.

Biserici arse, români amenințați că vorbeau în limb alor, case devastate, școli închise. Cam asta a fost realitatea românilor de aici în toți acești ani. Și ca totul să ia și o mai mare amploare, vine anul 2017. Petro Poroshenko, președintele Ucrainei la acel moment, lua decizia șocantă de a promulga o nou lege a minorităților.

Era vorba de un proiect de lege controversat care face din ucraineană limba de studiu obligatorie în școlile de stat începând cu clasa a cincea. Petro Poroșenko semna măsura pe 25 septembrie 2017, după zile întregi de critici, în special din partea minorităților etnice din Ucraina.

În primă fază, proiectul de lege nu interzicea predarea altor limbi și că elevii puteau învăța în continuare limba maternă ca materie separată. Dar, la câteva zile, Poroșenko vota amendamentul prin care acest aspect era cu totul eliminat.

Cu alte cuvinte, inclusiv minoritatea română, nu mai avea voie să aibă clase cu predare în limba maternă, decât în ucraineană. Imediat după anunțul promulgării noilor amendamente, Ministerul Afacerilor Externe Român avea o primă reacție.

Într-un comunicat anunța că va continua demersurile pe lângă autoritățile internaționale pentru a semnala impactul negativ al modificărilor legislative din domeniul Educației din Ucraina. MInistrul de la acel moment solicita Ucrainei să adopte toate măsurile necesare pentru ca românii să învețe în limba maternă.

„Ministerul Afacerilor Externe regretă faptul că, în pofida tuturor demersurilor autorităților române pe lângă partea ucraineană, care au semnalat faptul că Legea Educației în forma actuală diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității române, președintele Ucrainei a promulgat, la 25 septembrie, actul normativ”, arăta un comunicat al MAE de la acel moment, conform AGERPRES.

Un nou președinte, Volodmir Zelenski, noi promisiuni, și presiunea războiului

La doi ani de la acest moment, în urma alegerilor prezidențiale, prelua cu un vot zdrobitor funcția, Volodimir Zelenski. În prima parte a mandatului, noul președinte Zelenski nu dădea semne că ar dori vreo schimbare privind legea votată în 2017. Și totul a mers așa, în continuare, iar Zelenski a tăcut din gură.

Dar, pe 24 februarie Ucraina avea să cunoască din nou ce înseamnă războiul. Vladimir Putin lua decizia de a invada Ucraina, iar locuitorii statului au fugit care-încotro. Mulți refugiați ucraineni au trecut granția spre România. Populația civilă, autorități locale și centrale au întins o mână de ajutor refugiaților, neținând cont de contrele politice dintre România și Ucraina.

Discurs fără minoritatea română

Un episod, uitat rapid de opinia publică internațională, a fost discursul lui Zelenski din 26 februarie. În timpul discursului, în ceea ce el a numit „Ziua Unității”, Zelenski a menționat toate minoritățile, exceptând una singură, cea română. Ulterior, sub presiunea gloanțelor rusești, Volodimir Zelenski a apelat la conștiința politicienilor români.

În aprilie 2022, Zelenski cerea Parlamentului României să-l ajute în demersurile sale către Occident și nu numai. La momentul discursului său, președintele ucrainean făcea o promisiune legată de minoritatea română și referitor la legea emisă în 2017.

„De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.”, afirma Zelenski, în discursul său în Parlamentul României.

Lovitura pe care Zelenski o dă României! Promisiuni încălcate și o nouă lege votată

Posibil sub euforia vizitei sale la Washington, sau din alte motive știute doar de el, Zelenski a uitat de promisiuni și a acceptat votarea ueni noi legi a minorităților. Conform informațiilor, Parlamentul ucrainean a votat o nouă lege care limitează și mai mult accesul la educație în limba maternă.

O justificare ar fi existența minorității ruse, care de altfel este și cea mai mare. Cu toate astea, nu exclude absolut deloc încălcarea unor promisiuni, făcute oficial, de către președintele ucrainean Zelenski.

De altfel o primă reacție pe acestea nouă lege a avut-o președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor țării din Camera Deputaților, Gigel Știrbu:

„Pentru mine este o dezamăgire pentru că în urma discursului pe care președintele Zelenski l-a adresat plenului Parlamentului României în urmă cu câteva luni, acesta a lăsat să se înțeleagă că minoritatea românească va reveni la ceea ce este conferit prin Constituția Ucrainei, iar minoritățile vor avea dreptul să aibă învățământ în limba maternă la toate materiile, mai puțin, firește la limba și literatura ucraineană”, a spus Gigel Știrbu.

În acest context, extrem de sumbru și volatil, se pare că o promisiune a unui șef de stat a ajuns să fie doar una deșartă!

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Florin Piersic, schimbare bruscă. Actorul a ajuns de nerecunoscut
EVZ.ro
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews
Călin Georgescu a înlemnit! Anunțul detonează toată țara: Românii să vadă că NU...
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Mediaflux
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro