Am aflat de la ANP ce preparate va consuma Elena Udrea de Crăciun! Cum era de a;teptat, în această perioadă și deținuții vor avea aprte de Crăciu. Așa se face că redacția Playtech Știri a aflat meniul pe care îl va avea Elena Udrea de Crăciun și ce preparate va consuma.
Cozonac, sarmale, friptură de porc și apă minerală pentru Elena Udrea și Radu Mazăre. Cam asta vor avea în meniul special de Crăciun.
ANP a suplimentat norma de hrană în marea zi de sărbătoare a creștinitătății. Conform oficialilor, majorarea este cu 5,50 lei pentru fiecare deținut. Redacția Playtech Știri a vorbit cu ANP în exclusivitate. Așa se face că am aflat care vor fi preparatele pe care le vor primi deținuții în aceste zile.
Deținuții români vor primi în ziua de Crăciun un meniu diferit. Se apropie una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității. Așa că, cei care se află în penitenciare vor primi mese festive. Aceste meniuri vor fi pe întreaga durată a zilei de Crăciun.
Ca atare, Elena Udrea, Radu Mazăre, Gheorghe Dincă și mulți alți deținuți-vedetă vor putea simți un aer de sărbătoare și în cadrul penitenciarelor în care-și execută pedepsele privative de libertate.
În plus, fiecare dintre cei închiși va putea primi pachete speciale de la familie. Pachele vor fi primite în condițiile stabilite de conducerea fiecărei închisori, dar și de statutul regimului de detenție, acolo unde este cazul.
„Trebuia să se țină cont de această sărbătoare și pentru cei închiși, dar și pentru colegii noștri ce lucrează în acele zile.
Vor simți și ei astfel un pic din bucuria sărbătorii”, a declarat Cosmin Dorobanțu, liderul sindical al polițiștilor din sistemul penitenciar românesc ANP , pentru PLAYTECH ȘTIRI.
Astfel, la micul dejun deținuții vor servi ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc sau de pasăre și tobă, în funcție și de convingerile religioase ale fiecăruia sau de dieta personală stabilită, mai supune ANP . La prânz, se vor servi două feluri de mâncare.
Mai întâi va fi vorba despre ciorbă de porc, de pui sau de vită, din nou după convingerile religioase ale celor închiși, de regimul alimentar recomandat de medic sau de preferințele fiecăruia. La felul al doilea se vor servi sarmale sau varză a la Cluj. Ca desert, deținuții vor avea parte de cozonac. În plus, fiecăruia dintre ei i se va oferi și un pahar de apă mineral, ne-au mai spus reprezentanții ANP.
Seara, la cină, în meniu se va prepara piure de cartofi cu friptură de porc sau depui, la cuptor, la care se adaugă o salată și un măr. Din nou, alegerea fiecăruia va ține cont de confesiunea religioasă căreia îi aparține sau de regimul alimentar.
Decizia legată de servirea unui meniu special de Crăciun a fost luată de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Aceasta a hotărât să crească valoarea normei de hrană, stabilindu-se o majorare cu 5,50 de lei a meniului de Crăciun, per persoană.
ANP a lăsat la latitudinea fiecărui penitenciar în parte ce produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă vor fi achiziționate, dar a cerut ca meniul tip al sărbătorii să fie respectat în cea mai mare parte a sa. De aceea, de pe masa deținuților nu vor putea lipsi minim 200 de grame de cozonac, 80 de grame de carne de porc semigrasă, acolo unde deținutul consumă un asemenea tip de carne și o sticlă de 500 de mililitri de apă minerală.
De remarcat că prin decizia comisarului șef de poliție penitenciară Dan Halchin, de o normă suplimentară de hrană vor avea parte și cei ce asigură paza deținuților.
România numără în acest moment peste 23.000 de deținuți. Toți sunt cazați în cele 27 de penitenciare din țară, se arată în datele furnizare de ANP.
Majoritatea celor închiși sunt bărbați, motiv pentru care există o singură închisoare pentru femei, cea de la Ploiești-Târgșorul Nou.
Aici se află închise circa 1.300 de femei. Țara noastră se află la mijlocul clasamentului țărilor europene, cu 106,5 deținuți la mia de locuitori.
Media românilor care se află după grații e de 36 de ani, iar 15% dintre aceștia au sub limita a 50 de ani. Doar 1,8% dintre cei închiși au peste 60 de ani, în timp ce 13,6% au peste 50 de ani.