23 dec. 2022 | 11:37

Veste de ultimă oră pentru o categorie importantă de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie

Social
Veste de ultimă oră pentru o categorie importantă de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie
Ce se intampla cu pensiile unei anumite categorii de pensionari

Sunt vești importante pentru o anumită categorie de pensionari din România. Inițial, autoritățile anunțase că acest tip de pensii va fi eliminat, însă, acum, pe final de an, Guvernul s-a răzgândit. Astfel, acum s-a aflat ce se întâmplă cu veniturile acestor pensionari începând din luna ianuarie 2023.

O parte dintre pensionari sunt cu sufletul la gură. Le-ar putea fi eliminate pensiile. Despre cine este vorba

Chiar dacă guvernul, de comun acord cu Comisia Europeană, hotărâse eliminarea acestui tip de pensie, guvernul Nicolae Ciucă încearcă să tranșeze într-un alt mod problema pensiilor speciale din România.

Astfel, Ministerul Muncii a lansat un poriect de lege care este aspru criticat de Cristina Prună, deputat USR.

Pensiile speciale salvate, nu eliminate

Proiectul de lege propus de ministerul Muncii Ministerul vizează modificarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de pensionari, precum și de recalculare a pensiilor speciale ale judecătorilor și procurorilor.

În urma acestei legi, pensiile speciale ar urma să fie salvate, nicidecum eliminate.

Doar 10% din pensiile speciale ar urma să fie modificate

Ea a criticat inițiativa legislativă a guvernului, precizând, totodată, că sunt aceasta vizează doar aproximativ 10% din pensiile speciale care există în prezent. De fapt, proiectul de lege nu ar viza, de fapt, decât 10% din pensiile speciale care sunt acordate în prezent.

Cristina Prună consideră că „toate pensiile speciale trebuie puse pe baze contributive”, însă exact asta nu se regăsește în noua lege, care a apărut deja în spațiul public.

Proiectul de lege ar putea pica dacă va fi contestat la CCR

„M-am uitat și eu pe draftul acela de lege. Din păcate, nu este vorba de o lege care să elimine pensiile speciale, ci o lege de salvare a pensiilor speciale, de păstrare și cosmetizare a lor.

Pe formă, există niște îngrijorări, pentru că noi am spus întotdeauna că această abordare în eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă într-un pachet legislativ, nu să existe o singură lege, pentru că am mai văzut că ea riscă să pice la CCR, dacă este atacată, iar ei au venit în continuare cu o singură lege”, a spus Cristina Prună, conform rfi.ro.

Proiectul de lege este mai mult de formă

De asemenea, Cristina Prună mai precizează proiectul de lege al guvernului nu conține norme de implementare și nici termene de implementare.

„Și apoi, în ceea ce privește normele de implementare, nu există termene, să vedem și noi când ar putea să fie implementată această lege, prin norme.

Sunt atinse cam 10% din pensiile speciale care există în prezent. Nu se menționează nimic despre pensiile primarilor, despre pensiile parlamentarilor, contributivitatea până la urmă nu există, doar se cosmetizează un pic, se modifică anumite formule de calcul pentru magistrați, dar în continuare există acel stimulent să-ți mărești pensia, chiar dacă nu se mai iau în considerare ultimele luni ale salariului în plată, se face o medie a 12 luni care pot fi alese”, a mai declarat Cristina Prună.

Pensiile speciale nu pot fi mișcorate?

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR spune că pensiile speciale aflate în plată nu pot fi recalculate astfel încât să fie micșorate.

Astfel, Augustin Zegrean spune că „în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate în plată se recalculează potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor”.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Noi reguli pentru comerțul cu mașini. Cum vor fi afectați românii
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Decizie pentru românii cu buletin. NU te mai obligă nimeni să declari din 2025
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro