21 dec. 2022 | 17:03

Ce este Hanukkah, sărbătoarea luminilor. Durează 8 zile și are o semnificație specială

Diverse
Ce este Hanukkah, sărbătoarea luminilor. Durează 8 zile și are o semnificație specială

Una dintre sărbătorile mai puțin cunoscute la noi, Hanukkah este o sărbătoarea evreiască care durează opt zile și nopți. Tradițiile sunt foarte diferite și interesante față de cele pe care le urmăm noi atunci când este o sărbătoare creștină. Aflați în rândurile următoare ce este Hanukkah și care este semnificația acestei sărbători.

Ce este Hanukkah? Povestea sărbătorii evreiești

Hanukkah este un cuvânt din limba ebraică și reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor”. Este o sărbătoarea care durează 8 zile și comemorează redendicarea Templului din Ierusalim. Numele Hanukkah derivă din verbul ebraic „חנך” și se traduce „a dedica”.

În anul 168 î. Hr. Templul evreiesc a fost capturat de către soldații sirieni-greci și dedicat închinării lui Zeus. Poporul evreu nu a fost de acord cu acest lucru, însă mulți s-au temut să lupte din nou.

Un an mai târziu, împăratul Antiochus a decis ca respectarea iudaismului să fie o infracțiune pedepsită cu moartea. De asemenea, a ordonat tuturor evreilor să se închine doar zeilor greci. Mai mulți soldați greci le-au ordonat evreilor să mănânce carne de porc și să se închine unui singur idol, practici care sunt interzise evreilor.

La un moment dat, evreii s-au întors împotriva grecilor și au decis să lupte pentru religia lor. Un grup de evrei au reușit să-și reia terenul de la greci, ei devenind cunoscuți ca fiind Macabei sau Hasmoneeni.

După ce aceștia s-au organizat și au recuperat controlul, s-au întors la Templul din Ierusalim. Templul a fost defăimat din punct de vedere spiritual, deoarece a fost folosit pentru închinarea zeilor străină și pentru practici precum sacrificarea porcilor.

Trupele evreiești au purificat templul prin arderea uleiului ritual în menora Templului timp de opt zile. Aceasta este sărbătoarea Hanukkah , când evreii luminează o menorahă specială timp de opt zile. Ei aprind o lumânare în prima noaptea de Hanukkah , două în a doua noaptea și tot așa până sunt aprinse opt lumânări.

Semnificația sărbătorii Hanukkah

Hanukkah nu a fost o sărbătoarea foarte renumită, conform legii evreiești. Însă, a devenit din ce în ce mai populară din cauza faptului că este foarte aproape de Crăciun. Hanukkah cade în a 25-a zi a lunii evreiești din Kislev.

Calendarul evreiesc se bazează pe lună, deci, în fiecare an, prima zi de Hanukkah cade într-o zi diferită. De cele mai multe ori, cade între sfârșitul lunii noiembrie și sfârșitul lunii decembrie.

De asemenea, mulți evrei trăiesc în societăți predominant creștine, iar Hanukkah a devenit mult mai festiv și de Crăciun. Cu ocazia acestei sărbători, copiii evrei primesc cadouri. Tradiția spune că trebuie să primească câte un cadou pentru fiecare dintre cele 8 nopți ale sărbătorii.

Tradiții și obiceiuri de Hanukkah

Una dintre cele mai importante tradiții este aprinderea Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători, care se mai numește și „Sărbătoarea luminilor”. În antichitate, sfeșnicul era așezat în prag, pe stradă sau în fața casei.

Lampa se aprinde odată cu lăsarea nopții, cu excepția zilei de Șabat, când luminițele de Hanuka se aprind înaintea celor de Șabat, cu jumătate de oră înainte de asfințit. Tradiția spune că luminile trebuie să ardă cel puțin 30 de minute și să fie amplasate într-un loc vizibil.

Obiceiul Beit Hillel spune că trebuie să aprinzi o singură lumânare în prima seară, două în a doua seară și așa mai departe până în ultim seară, a opta, atunci când toate luminițele sunt aprinse.

De asemenea, în fiecare noapte când se luminează Hanukia, sunt rostite câteva binecuvântări tradiționale. Ele sunt recitate înainte sau după aprinderea candelelor, în funcție de obicei.

Sărbătoarea Hanukkah mai este marcată și de consumul de alimente prăjite cu ulei. Câteva mâncăruri tradiționale care se pregătesc cu ocazia acestei sărbători sunt: tortul de cartofi, chifteluțe cu cartofi aplatizate, numite latches, care se servesc cu sos de mere și gogoși prăjite în ulei.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
O ciorbă unică în România. Doar într-o singură zonă a țării se mănâncă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Ordinul UE pentru toate statele membre. România e obligată să aplice. Se impune până în 2030
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro