Câte lumea cunoaște legenda lui Moș Crăciun? Este cel mai îndrăgit personaj, iar toți copiii îl așteptă cu nerăbdare să vină cu mult doritele cadouri. Însă, nu mulți cunoaștem povestea lui. Cum a ajuns Moș Crăciun să împartă cadouri celor mici?
Cu toții îl știm pe Moș Crăciun îmbrăcat în roșu, cu o barbă lungă și obrajii rumeni care vine în fiecare an la copii pentru a le aduce cadouri. Cei mici se trezesc dis de dimineață pentru a găsi cadourile mult așteptate sub brad. Moș Crăciun este cel mai iubit personaj și așteptat cu nerăbdare în luna decembrie.
Moșul vine întotdeauna pe data de 25 decembrie. Se spune ca el știe toate dorințele copiilor, de aceea le aduce mereu exact ceea ce cei mici își doresc. Legenda lui Moș Crăciun are diferite interpretări, în funcție de cultură sau de zona geografică.
Bătrânul cu barbă albă lungă, haine roșii și burtică simpatică este cunoscut de copii ca fiind Moș Crăciun, care locuiește în Laponia alături de Crăciuniță, renii săi și spiridușii care îl ajută împartă toate cadourile în doar o noapte.
Cei care au făcut cunoscută această legendă sunt americanii. Se spune că Moșul locuiește în nordul Finlandei în apropierea orașului Rovaniemi. Aici, Moș Crăciun are un întreg sat în care locuiește cu spiridușii săi. Au construit fabrici unde confecționează cadourile pe care cei mici le cer în scrisorile pe care le lasă sub brad.
Moș Crăciun știe exact ce cadou vrea fiecare copil din lume, de aceea nu dă greș niciodată. În doar o noapte, acesta reușește să împartă toate cadourile, după ce își umple sacul magic, pornind spre fiecare casă.
Povestea lui Moș Crăciun din Laponia spune că zboară cu sania trasă de reni peste casele copiilor și coboară pe coș pentru a lăsa cadourile sub brad. De asemenea, nu refuză niciodată biscuiții cu lapte pe care unii îi lasă lângă brad.
Crăciunul este o sărbătoare foarte important din punct de vedere religios. Pe data de 25 decembrie sărbătorim nașterea lui Iisus Hristos. Legătura dintre pruncul Fecioarei Maria și al lui Iosif și ziua de Crăciun este foarte puternică.
Fecioara Maria și Iosif mergeau spre Betleem, iar atunci a venit momentul nașterii. Cei doi nu aveau unde să stea peste noapte, deoarece toată odăile erau ocupate. Fecioara Maria a mers din poartă în poartă, întrebând oamenii dacă pot sta peste noapte.
La un moment dat, Fecioara Maria a bătut la ușa unui bătrân sărac, care avea doar o bucata de pâine pentru el și familia lui. Bătrânul era Moș Ajun. Văzând că nu are cu ce să îi primească, Moș Ajun i-a trimis pe cei doi către fratele lui mai bogat, Moș Crăciun.
Maria și Iosif au bătut la poarta lui Moș Crăciun, fericiți că au unde înnopta și un loc sigur pentru a-l aduce pe lume pe fiul Domnului. Doar că nu a fost totul perfect. Moș Crăciun nu a fost atât de bun ca și Moș Ajun. Nu i-a primit pe cei doi, încuind poarte și lăsându-i pe stradă.
Văzând-o pe Maria, o femeie însărcinată care cere adăpost, soției lui Moș Crăciun, Crăciunița, i s-a făcut milă de cei doi, așa că le-a făcut loc în iesle, pe lângă animale. Crăciunița a adus pături și a ajutat-o pe Fecioara Maria să nască.
Moș Crăciun a auzit plânsetele celui mic și a venit repede către iesle. Furios că soția lui nu l-a ascultat, i-a tăiat mâinile Crăciuniței. Văzând acest lucru Fecioara Maria i le-a atins și s-au prins înapoi, ca și cum nimic nu s-a întâmplat.
Moș Crăciun și Crăciunița au rămas uimiți și au aflat cine era, de fapt, femeia care tocmai a născut în ieslea lor. La naștere au ajuns și cei trei magi, călăuziți de Steaua Magică a Crăciunului.
Potrivit legendei, din acel moment Moș Crăciun a devenit milos, cald și mult mai bun. De atunci, Moș Crăciun împarte cadouri în fiecare an în ziua de Crăciun copiilor.