13 dec. 2022 | 12:48

Compania din România care a sancționat Austria pentru votul negativ în Schengen. Ce măsură drastică a luat azi

Politică
Compania din România care a sancționat Austria pentru votul negativ în Schengen. Ce măsură drastică a luat azi
Au început să apară boicoturi în România la adresa Austriei

Austria a votat neaderarea României în Schengen. În acest timp, una din companii de aici semna contracte de peste 300 de milioane de euro cu statul român. Premizele economice ale acestui vot se vor resimți în perioada următoare. Efectele vor fi, din păcate, atât în economia românească, dar și în atitudinea României în raport cu Austria. Deja reacții de boicot au apărut, printre acestea și demersul uneia din marile companii de stat din România, dar și din partea românilor, clienți ai unor bănci austriece.

Au început să apară boicoturi în România la adresa Austriei

Așa cum scriam recent, conform informațiilor publicate de Playsport.ro, o primă reacție a venit din partea unui club de fotbal din România. Universitatea Craiova este primul club care a decis să renunțe la parteneriatul cu Raiffeisen Bank. Decizia venea ca urmare a votului de veto al Austriei pentru aderarea României în Schengen.

Alte asemenea demersuri au fost anunțate inclusiv pe rețelele de socializare de românii nemulțumiți de situația creată. Sute de mesaje au îndemnat la boicotarea companiilor austriece, precum Red Bull, Pfanner, Strabag, Swarovski.

În aceeași măsură au fost menționate și companii, precum OMV, Raiffeisen și Erste. Au apărut și acuzațiile potrivit cărora Austria acționează ca un aliat al Rusiei. Toate aceste reacții nu au făcut decât să crească tensiunile. Au apărut și apelurile pentru un protest în fața ambasadei austriece în spațiul public.

Alte informații vorbesc de reacțiile băncilor românești și mesajele acestora către clienții băncilor cu acționariat austriac, precum cel inițiat de CEC Bank. Imediat după anunțul boicoturilor, pe pagina de Facebook a instituției bancare a apărut un mesaj cu țintă clară spre clienții acestor bănci: Dacă te-ai gândit să schimbi banca…Ai aici o opțiune”, scrie CEC Bank pe Facebook, oferind și un link.

Într-un articol publicat aici, aflam de la Consulul onorific român în Austria de semnarea unui contract în valoarea de 300 de milioane de euro de una din companiile austrice cu statul român: „De exemplu, în urmă cu doar câteva zile, o mare companie de construcții austriacă a semnat un proiect de 300 de milioane de lei pentru Aeroportul București.”, declară Andreas Bardeau.

Care este compania din România care a sancționat Austria pentru votul negativ în Schengen

Dacă în spațiul public reacțiile dure contină, pe plan economic apar și primele decizii majore. Așa se face că o companie de stat a luat decizia de a renunța la serviciile unei instituții bancare cu acționariat austriac. Compania din România care a sancționat Austria pentru votul negativ în Schengen este CNAIR.

Conform informațiilor, instituția a decis să renunțe la toate conturile deținute la BCR, parte a grupului austriac Erste Bank Group. De altfel, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu confirma decizia, inclusiv a altor instituții din subordinea ministerului pe care acesta îl conduce:

„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi-a anunţat o anumită intenţie de o a face (n.r. – de a-şi muta conturile de la BCR) şi ştiu că vor face, mi-au spus şi mie. Şi nu doar CNAIR.

Am fost anunţat că şi alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de Portul Constanţa, fie că vorbim de Aeroportul Bucureşti şi toate celelalte, pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC. O explicaţie cât se poate de simplă”, a spus Grindeanu la lansarea oficială a stației de metrou Tudor Arghezi.

„Eu nu pot să dictez companiilor ce să facă”

În același material, Sorin Grindeanu recunoaște că nu le poate impune niciuneia din companii cu cine să lucreze. Iar în contextul situației de facto, reacțiile companiilor de stat menționate, este una care le privește și Ministerul Transporturilor nu poate impune nimic:

„Eu nu pot să dictez companiilor ce să facă. Am fost anunţat ca ministru. Şi nu doar CNAIR. V-am spus, şi CFR-ul a luat această decizie. Tot ceea ce ţine de CFR, şi Administraţia Porturilor Constanţa şi Aeroporturile.

Cei care au aveau anumite conturi la aceste bănci m-au anunţat că vor face toate diligenţele. Nu e o chestiune care să se întâmple foarte rapid. Toţi au luat această decizie de a se muta la o bancă românească. Eu cred că e bine, având şi condiţii mai bune”, a mai spus Ministrul Transporturilor.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Iubitul Elenei Udrea, decizie radicală. Cum va fi afectat copilul cuplului
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Cetățenii vor fi notificați de ANAF
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! ZELENSKI a AVERTIZAT
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro