O nouă directivă a UE bagă românii în ceață. Erau obișnuiți să găsească așa ceva în supermarketuri. Ce nu se va mai găsi în Lidl, Kaufland și alte magazine din România după ce s-a dat lege în UE, vedeți un pic mai jos.
Ambalajele pentru fructe și legume vor fi interzise în toate magazinele din România.
Comisia Europeană a anunțat, ieri, noi norme la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește ambalajele, o sursă permanentă de deşeuri, precum şi frustrarea consumatorilor, informează un comunicat de presă al CE.
Cele mai recente studii arată că, în medie, fiecare cetățean european creează în fiecare an aproxiamtiv 180 kg de deşeuri provenite de la ambalaje.
La confecționarea ambalajelor se folosesc materiale prime virgine, astfel încât 40% din materialele plastice şi 50% din hârtia utilizată în Europa ajunge în producția acestora.
Astfel, dacă nu se vor lua măsurile necesare, UE ar urma să înregistreze o creştere suplimentară cu 19% a deşeurilor de ambalaje în următorii 7 ani, în timp ce la deşeurile de ambalaje din plastic creşterea ar urma să fie de 46%.
Noile norme UE ar trebui ca să stopeze creșterile anunțate. Pentru clienții magazinelor, noile norme vor asigura opţiuni de ambalare reutilizabile. De asemena, se vor elimina ambalajele superflue, timp în care se va evita excesul de ambalare şi vor exista etichete clare în ceea ce privește o reciclare corectă.
De asemenea, pentru industrie, normele CE vor crea noi oportunităţi de afaceri, în special pentru întreprinderile mai mici, care vor reduce nevoia de materiale prime virgine.
Astfel, se va spori capacitatea de reciclare a Europei şi se va reduce dependenţa bătrânului continent de resursele primare şi de furnizorii din exterior.
Măsurile CE vor duce sectorul ambalajelor pe calea cea bună pentru a se putea atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, potrivit Agerpres.
„În fiecare zi producem o jumătate de kilogram de deşeuri de ambalaje pe persoană. Graţie noilor norme, propunem măsuri cruciale pentru ca ambalajele sustenabile să devină norma în UE.
Vom crea condiţiile prielnice pentru ca principiile economiei circulare – reducerea, reutilizarea, reciclarea – să poată funcţiona cu adevărat.
A dispune de ambalaje şi de bioplastice mai sustenabile înseamnă a dispune de noi oportunităţi de afaceri în tranziţia verde şi cea digitală, de inovare şi noi competenţe, de locuri de muncă la nivel local şi de economii pentru consumatori”, a declarat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.