Guvernul Nicolae Ciucă a stabilit procentul de creștere a pensiilor după lungi dezbateri și amânări ale coaliției de guvernare. Procentul este unul foarte mic, potrivit analiștilor financiari, care nu va influența în bine viața pensionarilor, din cauza inflației mari, precum și a scumpirilor substanțiale în lanț.
Guvernul a stabilit creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 cu 12%, în contextul în care inflația este mai mare decât acest procent, alimentele s-au scumpit cu 30%, iar medicamentele cu până la 80%.
Cu toate astea, Marius Budăi, ministrul Muncii, spune că cunoaște așteptările românilor, fiind un om din popor și se declară bucuros de această majorare.
„Am refuzat atunci, refuz și acum să discut desprea această licitație de procente. Așteptările românior le cunosc. Sunt un om din popor. Așa cum am spus, necesitatea de a crește pensii și salarii am înțeles-o.
Important e că sunt măsuri de sprijin și în coaliție am luat aceste măsuri. Sunt bucuros că viziunea PSD pentru majorarea pensiilor a avut succes în cadrul coaliției și acum trecem la implementarea lor”, a declarat Marius Budăi, potrivit România TV.
Pensionarii nu vor resimți majorarea pensiilor, conform analistului financiar Adrian Negrescu care spune că: „Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80%”.
În plus, conform șefului Muncii, persoanele cu dizabilități, veteranii și văduvele veteranilor, precum și elevii vor beneficia de unele majorări ale veniturilor.
„Alocațiile cresc cu rata inflației. Mai avem în luna ianuarie două măsuri la care țin foarte mult. În ianuarie 2023 vom proceda ca în ianuarie 2022. Vom da persoanelor cu dizabilități din nou, acea a 13-a indemnizație și pentru veteranii de război și văduvele veteranilor de război, să le majorăm cu 30% aceste indemnizații.
(…) Se face calculul (n.r. – pentru punctul de pensie), se măresc pensiile, după care se implementează aceste măsuri, de sprijin a populației, modificarea pragului pentru acordarea de vouchere pentru alimente, de la 1.500 de lei la 1.700 de lei (n.r. – condițiile cu privire la veniturile lunare ale beneficiarilor)”, a mai declarat Marius Budăi.
Pe de altă parte, analiștii economici avertizează că viața românilor va fi din ce în ce mai grea, în contextul financiar actual.
„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.
Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori.
Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.