Răsturnare de situație! Modificări anunțate de ANRE la facturile de energie electrică. Ce stabilește un nou proiect lansat de reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Sunt schimbări privind perioada de facturare a consumului de energie electrică. Toți românii trebuie să cunoască aceste prevederi.
Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat posibile schimbări privind facturarea consumului de energie în cazul consumatorilor români. Astfel, reprezentanții ANRE au emis un comunicat de presă în care vorbesc despre lansarea unui nou proiect de ordin.
Proiectul de ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali se află în etapa de dezbatere. În cadrul acestuia se stabilește ca perioada de facturare, în cazul clienților casnici, să fie lunară. În cazul consumatorilor care au încheiat contract pe o perioadă mai lungă de timp, plata consumului ar trebui să fie eșalonată.
Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, susține propunerile cu pricina. În comunicatul semnat de șeful autorității citate se stabilește și în cazul cui se vor aplica noile reguli. Nu doar clienții finali vor trebui să țină cont de ele. Și furnizorii de energie electrică, operatorii de distribuţie a energiei electrice și operatorul de transport şi de sistem vor trebui să le respecte.
„În cazul clienţilor casnici, precum şi în cazul clienţilor preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă, perioada de facturare să fie lunară. În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura”, se arată într-un comunicat semnat de șeful ANRE, Dumitru Chiriță.
În cazul consumatorilor vulnerabili, eșalonarea la plată a facturii va avea loc, la cerere, pentru o perioadă de minimum trei luni de zile. Termenul cu pricina trebuie stabilit și aprobat de ambele părți implicate în contract.
Proiectul aflat în faza de consultare la ANRE, privind facturile, aduce unele actualizări la prevederile existente. Pe lângă acestea, au loc și câteva adăugiri cu privire la consumatori. Se introduce, prin proiectul cu pricina, noțiunea de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru acești clienți și așa mai departe.
Conținutul minim al facturilor de energie electrică, respectiv informațiile obligatorii ce sunt introduse pe documente de către furnizori vor trebui să fie actualizate. Proiectul ANRE mai stabilește și detalierea și actualizarea modalităților de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.