Sarmale de post ca la bunica. Postul Crăciunului a început, iar respectarea lui în totalitate nu este ușor. Din fericire, credincioșii au zile cu dezlegare la pește sau pot găti sarmale de post. Iată câteva rețete și ce ingrediente îți trebuie pentru a avea gustul copilăriei.
Cu toții am mâncat sarmale de post, iar cele pe care le făcea bunica nu lipseau niciodată de pe masă. Sarmalele de post sunt sățioase și gustate. Consumate de cele mai multe ori în perioada postului, trebuie să ai măcar o rețetă de sarmale de post. Iată o rețetă care îți va aduce aminte de sarmalele făcute de bunica. Ca și ingrediente, vei avea nevoie de:
De cele mai multe ori, bunicile noastre foloseau orez cu bobul rotund, însă poți folosi orice tip de orez dorești. Pentru ca sarmalele să fie cât mai gustoase, rețeta bunicii spune să punem cât mai multe foi de dafin, cimbru uscat și piper.
Varza pe care o folosea bunica era mereu murată. În cazul în care alegi aceeași variantă, ci nu varza dulce, este indicat să treci varza murată înainte prin câteva ape pentru a mai scăpa de sare și acreală.
Pentru început, taie mărunt ceapa, ardeiul gras și morcovii. Orezul se spală și se pune timp de 1-2 minute în ulei încins. Mai apoi, adaugă legumele, sare și piper după gust. Întreaga compoziție se lasă la fiert timp de 10 minute.
Varza murată se spală cu apă rece și se lasă la scurs. După ce rulăm sarmalele, le punem în straturi într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, însă nu înainte de a pune un strat de foi varză. Mai apoi, adăugăm câteva boabe de piper și deasupra mai punem un strat de foi varză.
Trebuie să fim atenție și să completăm mereu cu apă atunci când este nevoie, până la nivelul sarmalelor, apoi dizolvăm pasta de roșii. Oala se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ o oră.
Aceasta este o altă rețetă foarte delicioasă pe care ar trebui să o încerci. Nu este greu de făcut, iar ca și ingrediente vei avea nevoie de:
Pentru început, va trebui să lași varza la desărat în apă rece timp de aproximativ o oră, apoi să alegi frunzele mari și intacte. În cazul în care acestea sunt prea mari, le tai în jumătăți. Cepele și morcovul le tăiem cubulețe, apoi le călim timp de 4-5 minute la foc mediu.
Mai apoi, adăugăm ciupercile spălate și tăiate fin, gătim pentru încă 5 minute și spălăm orezul. Turnăm circa 300-400 ml de apă și lăsăm să fiarbă până ce lichidul este absorbit în totalitate. Condimentăm cu sare și piper după gust, adăugăm verdeața tocată, miezul de nucă, amestecăm și lăsăm la răcorit.
Jumătate din frunzele mici de varză murată se așază într-o cratiță, de preferat de fontă sau un vas de lut. Frunzele mari va trebui să le umplem cu compoziția de orez și le aranjăm în cratiță. Deasupra așezăm încă un strat de varză tocată, turnăm sucul de roșii și apă cât să acopere sarmalele.
Vasul se așază pe foc, iar atunci când dă în clocot reducem focul la mic, acoperim cu un capac și fierbem totul timp de circa o oră. Mai apoi, sarmalele le punem în cuptor, fără capac, la un foc mediu de 170-180 grade Celsius, timp de 30-45 de minute, până se mai rumenesc puțin.