Specialiștii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) trag un semnal de alarmă privind consumul de alimente conservate. Deși prelungește durata de valabilitate a produselor, procesul de conservare vine la pachet și cu câteva posibile efecte negative. Care este pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă.
Conservarea produselor acasă este o practică des întâlnită printre gospodinele românce. Sterilizarea diverselor preparate, precum carne, pește, legume și chiar fructe, prelungește durata de valabilitate a acestora. Totuși, mulți consumatori au îngrijorări cu privire la siguranța alimentelor de acest fel.
Produsele conservate acasă, fără monitorizarea condițiilor în care are loc procesul, pot găzdui diverse toxine ce conduc la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate serioase. Este și cazul botulismului, o boală gravă, cauzată de infectarea cu o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum.
Pericolul descoperit în uleiul din conservele de pe rafturile din cămară. Specialiștii de la DSVSA atrag atenția asupra faptului că uleiul din conservele preparate acasă poate ascunde neurotoxina responsabilă de afecțiunea mai sus amintită. Majoritatea pacienților cu botulism dezvoltă boala cu pricina în urma consumului de conserve preparate acasă. Foarte rar se întâmplă să fie incriminat un produs sterilizat industrial.
„Conservarea unor alimente, prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață, creează condiții de anaerobioză. În condițiile unei temperaturi convenabile, este posibilă producerea toxinei botulinice”, au explicat reprezentanții DSVSA din județul Olt, potrivit Adevărul.ro.
Specialiștii în sănătate spun că, în general, aproximativ 80% dintre cazurile de botulism pot fi atribuite conservelor preparate acasă. Afecțiunea nu este remarcată abia acum în rândul consumatorilor. În Italia, între anii 1986-2015, au fost raportate peste 450 de cazuri de botulism.
În urma mai multor analize efectuate de cercetătorii din industria alimentară, s-a stabilit care sunt cele mai comune alimente gătite sub formă de conservă, ce conduc la dezvoltarea botulismului. Pe lista produselor sterilizate sub formă de conservă se numără și: legume în ulei sau saramură, pește sărat, pește afumat și carne.
Pentru a evita infectarea cu neurotoxina responsabilă pentru apariția botulismului, se recomandă să fim atenți la câteva detalii importante. Dacă o conservă gătită acasă prezintă scurgeri sau este umflată, specialiștii spun că cel mai bine este să o aruncăm. Nu ar trebui să consumăm niciodată produsul dintr-o conservă deteriorată sau crăpată.
Citește și: Pericolul din conserve și borcane în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Mare atenție!
De asemenea, dacă la suprafața conservei se sesizează spumă sau un lichid neobișnuit, alimentele nu ar trebui mâncate. Atât timp cât produsele din interiorul conservei sunt mucegăite, miros urât sau și-au pierdut din culoare, este bine să le aruncăm.