Tuturor le place un râs bun din când în când, iar știința susține acest sentiment. Studiile au arătat că râsul este legat de bunăstarea noastră fizică, emoțională și mentală, chiar și de relațiile noastre. Aaș că, ne-mam gândit că bancul zilei ar putea să ajute.
Toți râdem sau avem momente în care ne-am dori să râdem. Până la urmă, spun cercetările, râsul face bine și, din câte știm, nu a omorât pe nimeni. Se crede că râsul a evoluat ca o formă de legătură socială la animale. Multe mamifere râd atunci când sunt gâdilate și când se angajează în jocuri fizice.
Dar oamenii nu au nevoie de un declanșator fizic pentru a râde, deși, în general, nu ne putem abține să nu râdem dacă suntem gâdilați, spun cercetătorii. Janet Gibson, profesor emerit de psihologie cognitivă la Grinnell College din Iowa, a declarat că râsul a evoluat la oameni ca un semnal de comunicare.
Cu sute de ani în urmă, râsul era lipiciul care ținea grupul unit. Ideea era că râsul era un semnal extern care poate spune grupului că totul este în regulă, că ne putem relaxa. (Nu este) nevoie să fim anxioși sau amenințați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și astfel, acesta ar fi într-adevăr un instrument de supraviețuire foarte bun pentru grupurile de oameni. Iar credința este că, de-a lungul secolelor, creierul a păstrat aceste conexiuni, astfel încât acum râdem atunci când… auzim lucruri care sunt relaxante, amuzante, surprinzătoare, amuzante.”, a explicat ea.
Antropologii cred că râsul este universal, dar asta nu înseamnă că fiecare cultură găsește aceleași lucruri amuzante. Și ca să demonstrăm că râsul este un lucru benefic, ne-am gândit să vă propunem bancul zilei.
Toți îl știm pe celebrul personaj Bulă și trăznăile sale. Bancul zilei de azi nu face excepție, așa că hai să vedem ce a a mai pățit celebrul Bulă:
Bulă întârzie 10 minute de la şcoală. Tatăl său îl întreabă de ce a întârziat.
– Am ajutat o bătrânică să traverseze strada…
– Ooo, bravo, fiule! Uite, pentru că ai dat dovadă de bunătate, fac şi eu un gest frumos. Uite 10 lei şi mergi să îţi cumperi o îngheţată…
A doua zi, acelaşi scenariu, Bulă întârzie 10 minute şi vine împreună cu un coleg. Tatăl îl ia din nou la întrebări.
– Păi, tată, eu împreună cu Gigel am ajutat o bătrânică să traverseze strada…
– Foarte frumos. Uite, luaţi fiecare câte 10 lei să vă cumpăraţi câte o îngheţată…
A treia zi, Bulă întârzie 40 de minute. Luat la întrebări, îi spune tatălui acelaşi răspuns
– Am ajutat o bătrânică să traverseze strada…
– Bine, înţeleg că ai ajutat-o, dar 40 de minute ?
– Păi, dacă ea nu vroia să traverseze …
Citește și: Bancul zilei. Bulă, la ora de istorie, primește o întrebare despre Ștefan cel Mare