Sarmalele ocupă un loc important pe mesele românilor, chiar și în perioada celor 40 de zile ale Postului Crăciunului. Fac parte din topul preferințelor culinare. Multe gospodine apelează la tot felul de „trucuri” pentru a oferi mâncării același gust savuros, chiar dacă nu este gătită pe bază de carne. Află care este ingredientul care nu are ce căuta în sarmalele de post.
Ingredientul care nu are ce căuta în sarmalele de post
Învață să faci cele mai bune sarmale de post. Sarmalele de post pot fi cel puțin la fel de gustoase precum cele gătite pe bază de produse de origine animală. Uneori, gospodinele rămân atât de fascinate de savoarea lor încât le prepară chiar și în afara postului. Poți găti și tu sarmale delicioase pentru post, atât timp cât ții cont de ingredientele pe care le adaugi în compoziție.
În compoziția sarmalelor de post nu vom folosi absolut deloc carne. În schimb, trebuie să preparăm un amestec de legume cât se poate de colorate. Atenție, însă! Nu orice fel de ingredient este recomandat să fie folosit. Ardeiul, de exemplu, este cel care strică total gustul sarmalelor.
Gospodinele cu experiență în domeniul culinar recomandă evitarea ardeiului, când preparăm sarmale de post. Putem folosi, în schimb, morcov, soia, ciuperci și ceapă. În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum poți prepara sarmale delicioase în Postul Crăciunului. Vezi cum să faci sarmale de post cu ciuperci și soia.
Ce ingrediente să folosești la sarmalele de post
Ingrediente:
- 1,5 kg varză murată;
- 200 g orez;
- 250 g ciuperci Champignon;
- 300 g ceapă;
- 100 g morcovi;
- 100 g țelină;
- 75 g soia granule de la Solaris;
- 200 g bulion;
- 1 legătură pătrunjel sau mărar;
- 50 ml ulei;
- condimente: sare, piper, cimbru, frunze de dafin etc.
Rețetă de sarmale gustoase, perfecte în post
Mod de preparare:
- Se pregătesc frunzele de varză murată și se lasă în apă fierbinte cel puțin jumătate de oră.
- Se spală orezul și se lasă la scurs de apă.
- Se pun granulele de soia la înmuiat în apă rece, timp de zece minute, după care se lasă la scurs.
- Se spală și se taie cubulețe ceapa și ciupercile.
- Se spală și se dau pe răzătoarea cu găuri mici morcovul și țelina.
- Se spală și se toacă pătrunjelul și mărarul.
- Se călește ceapa, într-o tigaie cu puțin ulei, până devine sticloasă.
- Se adaugă morcovul și țelina peste ceapă și se lasă la călit timp de trei minute.
- Se pun ciupercile în tigaie, se lasă pe foc pentru două minute, după care se adaugă orezul și se lasă pe foc cinci minute.
- Se lasă amestecul la răcit, după care se condimentează cu sare, piper, cimbru, în funcție de preferințe.
- Se adaugă în amestec pătrunjelul tocat și granulele de soia.
- Se amestecă bine compoziția, până când toate ingredientele sunt distribuite uniform.
- Se pune compoziție în fiecare frunză de varză murată și se rulează, introducând capetele în interiorul sarmalei – se repetă procedura până când se termină compoziția.
- Se pun cotoare de varză murată sau frunze de varză murată pe fundul vasului de lut pregătit pentru sarmale.
- Se toarnă deasupra o lingură de ulei și se adaugă cimbru uscat, piper și frunze de dafin.
- Se așază sarmalele circulat în vasul de lut, printre straturi adăugându-se cimbru și piper.
- Se adaugă, la gura vasului de gătit, frunze de varză murată și condimente, în funcție de preferințe.
- Se toarnă bulionul deasupra, după care se umple vasul cu apă până la primul strat de sarmale.
- Se dă mâncarea la cuptor, la 170 de grade Celsius, timp de minimum trei ore și se completează, la nevoie, cu apă.
Sarmalele de post se pot servi atât calde, cât și reci. Pot fi consumate alături de mămăligă, smântână sau sos de hrean. Indiferent de felul în care alegi să le servești la masă, cu siguranță toată lumea va fi mulțumită de rezultat. Poftă bună!