În fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 25 decembrie. Ajunul Crăciunului vine cu o serie de obiceiuri și tradiții, pe care trebuie să le respectăm. Iată așadar ce nu e bine să faci în Ajun de Crăciun.
Dacă vrem să ne meargă bine trebuie să respectăm o serie și tradiții și obiceiuri, în Ajunul Crăciunului. Potrivit acestora vom ști ce este bine să faci și ce nu.
Pentru a le aduce bucurie oamenilor, există un obicei, conform căruia, cei care colindă trebuie să meargă din casă în casă. Colindătorii vor trece peste un vas cu grâu, care este așezat un vas cu grâu. Acest grâu va fi dat animalelor, în zilele următoare, ca să aibă spor, ca și colindătorii.
Conform tradițiilor se spune că în noapte de Ajun de Crăciun, boii vorbesc între ei, despre Mântuitorul Hristos, care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor. Din această cauză se spune că nu este bine să dormi în grajdul animalelor, pe paie sau prin fân, în grajdul animalelor.
Tot tradițiile spun că, în Ajun de Crăciun se deschid cerurile, această minune putând fi văzut doar de către oamenii care sunt buni șa suflet și credincioși.
Legat de noaptea de Crăciun există și alte superstiții. Potrivit acestora, în această noapte, pentru a nu zbura norocul din casă este indicat să nu se deschidă ușa nimănui.
O altă tradiție spune că, nu este bine să se mănânce nimic în ajun de Crăciun, pentru a avea noroc. În ziua de Ajun se taie câte un măr, iar dacă acesta are viermi, se spune că acea persoană va avea boli în anul următor, iar dacă va fi putred, acea persoană nu va prinde anul următor.
În această zi nu este permis consumul de rachiu, dar nici certurile, supărarea sau loviturile. Se spune că va fi batjocorit de diavol, acela care va bea rachiu în această zi.
Altă tradiție spune că vei ave ghinion dacă vei mătura în casă în Ajun de Crăciun. Norocul și belșugul va fi asigurat, dacă în casă se va agăța o crenguță de vâsc, rolul acestuia fiind de a alunga certurile și ghinionul.
Obiceiurile arată că, în special la sate se aruncă către colindători, boabe de grâu sau de porumb. Ulterior, aceste boabe se vor aduna și se vor arunca la păsări, pentru ca acestea să dea ouă din belșug în anul care urmează.
Bradul de Crăciun ar trebui împodobit în seara de Ajun de Crăciun. O tradiție spune că , în unele locuri, când se împodobește, în acesta se pune un săculeț cu fasole albă, care simbolizează puritatea sufletului.