Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat luni o rezoluție prin care cere ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru încălcarea dreptului internațional, prin invadarea Ucrainei, inclusiv să plătească despăgubiri pentru daunele larg răspândite cauzate țării și pentru ucrainenii uciși și răniți în timpul războiului.
Votul celor 193 de membri ai corpului a fost de 94 pentru, 14 împotrivă și 73 de abțineri. Rezultatul a fost aproape de cel mai scăzut nivel de sprijin față de oricare dintre cele cinci rezoluții pe care Adunarea Generală le-a adoptat cu privire la Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie. Printre cele 14 țări care au votat împotrivă se numără Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia, iar printre cele care s-au abținut se numără, în principal, de pe continentul african, dar şi Brazilia, Israel sau India.
Rezoluția recunoaște necesitatea instituirii „unui mecanism internațional de despăgubire pentru prejudicii, pierderi și prejudicii care decurg din fapte ilegale la nivel internațional” ale Rusiei împotriva Ucrainei.
Acesta solicită țărilor membre ale Adunării, în cooperare cu Ucraina, să formeze „un registru internațional” pentru a documenta cererile și informațiile despre daune, pierderi și daune aduse ucrainenilor și guvernului ucrainean din cauza Rusiei.”
Înainte de vot, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat în fața Adunării că „Rusia a făcut tot posibilul să distrugă Ucraina, într-un sens foarte literal”. Sergiy Kyslytsya a menționat bombardamentele și atacurile de artilerie ale Rusiei asupra orașelor și satelor.
„Rusia a atacat orice, de la centrale și fabrici, la clădiri rezidențiale, școli, spitale și grădinițe, precum și drumuri, poduri, căi ferate și aproape jumătate din rețeaua electrică și alte servicii publice ale Ucrainei, doar în ultima lună”.
Oficialul ucrainean s-a referit, de asemenea, și la atrocitățile comise de ruși pe teritoriul ocupat, inclusiv crimă, viol, tortură, deportare forțată și jaf.
„Ucraina va avea sarcina dificilă de a reconstrui ţara şi de se redresa după război. Dar această redresare nu va fi niciodată completă fără un sentiment al dreptăţii pentru victimele războiului” , a adăugat acesta.
Ambasadorul Ucrainei a îmbrățișat stabilirea unui mecanism de documentare a acuzațiilor, susținând că această decizie va face ca dovezile aduse să fie analizate de membri ONU, astfel încât, orice decizie va fi luată să fie bazată pe lucruri concrete și transparență.
„Ucraina se angajează într-un proces transparent, imparțial și obiectiv, care va fi gestionat și monitorizat de comunitatea internațională pentru a evita chiar și cea mai mică percepție de părtinire. Este timpul să tragem Rusia la răspundere”, a spus Kyslytsya, numind rezoluția „un semn de speranță pentru dreptate”.
Ambasadorul Rusiei la ONU Vassily Nebenzia i-a îndemnat pe membrii Adunării să voteze împotriva rezoluției, numind-o „o încercare de a legaliza ceva care în ochii dreptului internațional existent nu poate fi legalizat”, numind-o „nulă din punct de vedere juridic”.
Nebenzia a acuzat Occidentul că „face tot posibilul pentru a da o impresie de legitimitate” pentru a începe să cheltuiască „în valoare de miliarde de dolari în active rusești furate”, referindu-se la activele înghețate în urma sancțiunilor impuse Moscovei.
În plus, el a acuzat țările occidentale că încearcă să folosească o hotărâre a Adunării Generale „ca o cortină de fum pentru a ascunde acest jaf nebun” ai cărui „beneficiari vor ajunge să fie corporații militare occidentale”.
El a avertizat că adoptarea rezoluției „nu poate decât să crească tensiunile și instabilitatea în întreaga lume”, menționând că susținătorii măsurii „vor fi implicați în exproprierea ilegală a activelor suverane dintr-o țară terță”, a concluzionat ambasadorul Rusiei la ONU.