09 nov. 2022 | 12:19

Cum arată ‘scuterul’ cu 3 roți care a trecut de verificările RAR. Este vechi de 70 de ani

Auto-moto
Cum arată ‘scuterul’ cu 3 roți care a trecut de verificările RAR. Este vechi de 70 de ani
‘Scuterul’ cu 3 roți a trecut de verificările RAR

Pentru amatorii de vehicule pe două roți este binecunoscut anul inventării primei trotinete. Conform datelor, au fost inventate pentru prima dată în Germania, în 1817, când Karl von Drais de Sauerbrun a creat un vehicul pe două roți. În 1916, Arthur Hugo Cecil Gibson și Joseph F. Merkel au creat primul scuter motorizat sau Autoped. Ulterior, la 38 de ani de la apariția Autopedului, apărea un „scuter” pe trei roți, Messerschmitt KR175. Un astfel de vehicul a reușit să treacă de verificările RAR, chiar dacă este vechi de 70 de ani.

Messerschmitt KR175, o bijuterie de 70 de ani, pe trei roți

Messerschmitt KR175 a fost, fără îndoială, chiar mai creativ decât cele care i-au urmat. A fost, la vremea respectivă, un vehicul unic, iar compania care l-a construit nu era chiar o companie de automobile. Dar atât Messerschmitt KR175, cât și KR200, care i-a urmat, au fost mari succese, în ciuda tuturor ciudățeniilor lor.

Messerschmitt, după cum vă va spune aproape orice pasionat de istorie, a fost inițial o companie de avioane. Înființată la apogeul Primului Război Mondial, compania avea să producă Bf 109 în anii ’30, unul dintre primele avioane de luptă cu adevărat moderne. Mai târziu avea să construiască Me 262, primul avion de luptă cu reacție operațional din lume.

Din nefericire pentru Messerschmitt, toate aceste inovații au avut loc în Germania, care se afla sub controlul unui regim cu adevărat malefic, și a avut de suferit din acest punct de vedere.

În urma înfrângerii naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, Messerschmitt a fost interzisă de la producerea de avioane. Ulerior și-a îndreptat de fapt o mare parte din atenție către construcția de case prefabricate.

Dar în 1952, compania a fost abordată de Fritz Fend, un om pe care conducerea companiei îl cunoștea bine. Fend fusese ofițer tehnic al Luftwaffe (Forțele Aeriene Germane) în timpul războiului.

Friz Fend construia pe atunci un cărucior pentru invalizi cu trei roți, cunoscut sub numele de Fend Filtzer. Căruciorul era oferit cu un motor opțional ca un fel de scaun cu rotile motorizat.

S-a vândut în 15.000 de unități

Ideea lui Fend era, practic, să transforme Fend Filtzer într-o mașină foarte mică, dar accesibilă. Mașina a fost construită în facilitățile Messerschmitt, purta o insigna companiei, și a fost denumit Messerschmitt KR175. Proiectul a fost în întregime al lui Fend, iar alți câțiva directori din cadrul companiei nu au avut prea mult de-a face cu proiectul.

Messerschmitt KR175 a avut câteva detalii asemănătoare cu cele ale unui avion. Inclusiv caroseria era îngustă cu scaune în tandem. Capota lui Messerschmitt KR175 se deschidea în sus în locul ușilor clasice.

Messerschmitt KR175 avea o putere de 175 cmc, de la un motor cu un singur cilindru, în doi timpi, cu pornire prin tragere, deși un demaror electric era oferit ca opțiune. Messerschmitt KR175 s-a vândut în 15.000 de unități între 1953 și 1955, ceea ce nu este chiar o cifră atât de rea pentru acest tip de vehicul.

Messerschmitt KR175, „scuterul’ cu 3 roți, a trecut de verificările RAR

Posesorul uni astfel de vehicul a decis să-și încerce norocul la verificările RAR. Deși surprinși de vehiculul vechi de 70 de ani, cei de la RAR i-au dat undă verde românului, posesorul bătrânului Messerschmitt KR175, de a merge cu el pe străzile patriei. Deși pare firav, Messerschmitt KR175 are o viteză maximă de deplasare de 80 de Km/h, așa că am putea spune că este relativ rapid acest mijloc de deplasare.

„La sediul R.A.R. din Calea Grivitei am avut plăcuta surpriză să întâlnim o legendă „micro” a autovehiculeor pe trei roți, un Messerschmitt KR175.

(..)Are două roți directoare în față și una singură în spate care face și tracțiunea, iar după spusele constructorului poate să atingă viteza maximă de 80 km/h. Un detaliu important pentru modelul de față este că vopseaua este cea autentică.”, scriu cei de la RAR pe Facebook.

Deși vechi, iată că un astfel de vehicul din vremuri de tristă amintire mai are încă viață în el, și poate fi văzut pe străzile din București.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Mahmureala, un mare dușman. Metode pentru a fi anihilată
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro