06 nov. 2022 | 16:02

Localitatea cu doar 2.400 de oameni care şi-a cerut independenţa. E un loc superb, peisajele sunt de vis. Are şi propria monedă

Turism
Localitatea cu doar 2.400 de oameni care şi-a cerut independenţa. E un loc superb, peisajele sunt de vis. Are şi propria monedă
Loc de poveste ascuns in munti

În ciuda faptului că are o populație de doar 2.400 de locuitori, o localitate din Balcani a încercat să-și declare independența față de două țări diferite în ultimii 50 de ani. Zona este superbă, cu peisaje ce-ți taie respirația. Puțini europeni știu de zbuciumul sătenilor de pe aceste meleaguri.

Satul din Balcani care şi-a cerut independenţa

A fost Ziua Independenței în Republica Macedonia de Nord, o țară balcanică fără ieșire la mare, care se învecinează cu Grecia, Albania, Bulgaria, Serbia și Kosovo. De-a lungul malului nordic al lacului Ohrid, steagurile flutură în briza care coboară din Munții Jablanica, în timp ce localnicii cântă pentru a sărbători independența față de Republica Socialistă Federală Iugoslavia în 1991.

Localitatea are două steaguri

În ciud atmosferei de sărbătoare, în munți există Vevčani, un sat fascinant, cu propria sa istorie a independenței puțin cunoscută. El se află la poalele graniței de vest muntoase a națiunii cu Albania. Drapelul Macedoniei de Nord flutură în afara clădirii guvernului local, la fel și un steag nemaivăzut de europeni.

„Acesta este steagul Republicii Vevčani”, a dezvăluit Aleksandra Velkoska, un fost ghid turistic care lucrează acum pentru municipalitatea Vevčani. „Nu sărbătorim independența astăzi, deoarece o avem pe-a noastră”, a adăugat ea, potrivit BBC.

Vevčani are un trecut mai puțin obișnuit

Deși are o populație de doar 2.400 de locuitori, Vevčani a încercat să-și declare independența de trei ori față de două țări diferite în ultimele cinci decenii. În 1987, a amenințat că se va separa de Iugoslavia, apoi, în 1991, satul s-a proclamat a fi o republică independentă la doar 11 zile după ce fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (cum era numită anterior Macedonia de Nord) și-a declarat ea însăși independența în timpul destrămarii Iugoslaviei. Ulterior, în 2002, spiritul libertin al Republicii Vevčani a fost reînviat de localnici, într-un efort neobișnuit de a atrage turiști și de a batjocori politica, arborând un steag „național”, emitând pașapoarte și tipărind propria monedă.

Ca parte a autodenumitei „Republici Independente Vevčani” declarate în 2002, „Vevčani Ličnik” a creat chiar şi o monedă suvenir pentru zonă. „Ličnici” (plural) vin în denumiri de 1, 2, 5, 10, 50, 100, 500 și 1.000.

Oamenii locului au vrut autonomie

Visul de independență al Vevčani datează de secole. Cu toate că se află la doar 20 de minute de mers cu mașina de Struga, cel mai mare oraș de pe malul nordic al lacului Ohrid, terenul izolat și impenetrabil al Munților Jablanica stau mărturie că localnicii au vrut de mult să-și afirme autonomia.

Satul a făcut parte nominal din imperiile macedonean, roman, bizantin și otoman înainte de a cădea sub jurisdicția Regatului Serbiei, a Iugoslaviei comuniste și acum a Macedoniei de Nord. Dar Velkoska susține că Vevčani nu a fost niciodată cucerit cu adevărat.

„Suntem foarte tradiționali în Vevčani. În epoca otomană, de exemplu, ne-am păstrat cultura și religia ortodoxă, deși toate satele din jur sunt musulmane”, a explicat localnica.

Enclavă creștină ortodoxă într-o zonă dominată de musulmani

De la sfârșitul secolului al XIV-lea și până în anul 1912, regiunea a fost sub stăpânirea Imperiului Otoman, care își avea capitala la Constantinopol (Istanbulul de azi). Aproximativ 33% din populația Macedoniei de Nord se identifică acum drept musulmană, moștenirea otomană fiind deosebit de puternică în regiunea de nord-vest care se învecinează cu Albania și Kosovo. Practic, satul Vevčani este efectiv o enclavă creștină ortodoxă într-o zonă dominată de musulmani.

Localnicii au păstrat, de asemenea, un dialect slav unic, care nu se găsește nicăieri în țară, iar la început de an, satul găzduiește un carnaval vechi de 1.400 de ani, care atrage mii de vizitatori din Balcani. Este o zonă pe care merită să o vizitezi.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Reacția lui Macron după decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază de lungă de acţiune
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
O vedetă tv a refuzat Survivor România 2025. „M-aș lega de caloriferul din Otopeni”
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PUTIN a APROBAT NOUA DOCTRINĂ MILITARĂ! PREGĂTIRI de al TREILEA RĂZBOI MONDIAL?
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro