Cum a făcut un patron român din Italia aproape un milion de euro. Locuia în străinătate de aproximativ două decenii. Acum, agenții fiscali i-au pus sechestru pe locuință, pe conturile bancare, precum și pe iahtul pe care îl deținea. Cum a ajuns omul de afaceri într-o astfel de situație.
Un om de afaceri român care s-a stabilit în Italia în urmă cu aproximativ 20 de ani a reușit să câștige aproape un milion de euro. Mai exact, românul și-a mărit veniturile cu suma de 830.000 de euro. Însă modalitatea prin care s-a îmbogățit nu a fost în conformitate cu legea, motiv pentru care autoritățile italiene au intrat pe fir.
Patronul român, care deținea multiple firme în domeniul construcțiilor, precum și în domeniul nautic a dus în Italia nu mai puțin de 92 de muncitori. Angajații au lucrat la negru, în perioada anilor 2015-2021, fiind astfel autorul unei evaziuni fiscale colosale. Potrivit informațiilor comunicate de oamenii legii din Italia, prejudiciul s-a ridicat la suma de 830.000 de euro.
Finanțatorii Grupului Massa Carrara, din provincia italiană cu același nume, regiunea Toscana, au deschis, recent, o anchetă în care au analizat modalitățile de câștig a patronului român. Au fost efectuate, printre altele, controale fiscale la două dintre companiile deținute de cetățeanul român. Reprezentanții legali ai acestora au fost, de asemenea, supuși investigațiilor.
În urma anchetei, procurorul din Republica Apuană a propus emiterea unui mandat de sechestru. Măsura asiguratorie a fost acceptată de către judecătorul de instrucție de la Tribunalul Massa. Astfel, autoritățile italiene au pus sechestru pe o parte din locuința acuzatului, precum și pe conturile sale bancare și pe un iaht de zece metri lungime pe care îl deținea.
„Acest modus operandi i-a permis antreprenorului să câștige felii importante de piață. A operat sub concurență neloială în sectorul construcțiilor și în sectorul nautic. A realizat profituri mari nedeclarate autorităților fiscale italiene de 3 milioane de euro și a generat un venit de evaziune, impozit și TVA, de 830.000 euro.
Lucrarea complexă de reconstrucție a cifrei de afaceri a societății s-a desfășurat în mod preliminar pornind de la informațiile prezente în bazele de date și de la schimburile de informații cu organismul colateral român și, ulterior, în contextul controalelor fiscale, verificând documentația contabilă prezentată de antreprenor”, se arată într-un comunicat emis de autoritățile din Italia, potrivit Stiri Diaspora.
Patronul român a fost denunțat pentru nerestituirea unor venituri în valoare de 585.000 de euro. S-a întâmplat după ce omul de afaceri a apărut în sistem depășind pragul financiar stabilit de legislația penal-fiscală.