În general, o ciorbă gustoasă trebuie să aibă trei componente majore: lichidul în care se fierb ingredientele, carnea și verdețurile aromatice. Preparate în mod corect, fiecare dintre acestea asigură un echilibru al mâncării. Dificultățile semnalate cel mai des au legătură, însă, cu carnea folosită în ciorbă. Află mai jos cum şi când se pune carnea în ciorbă.
Ciorba este o mâncare de bază în bucătăria românească. Toate gospodinele știu să o prepare. Dacă nu ai ajuns la un anumit nivel de maturitate culinară însă, s-ar putea ca unele ingrediente pe care le folosești să îți ridice probleme. Este și cazul cărnii, care pe unele bucătărese le pune în încurcătură.
Ce trebuie să știi, ca regulă generală, este că ciorba se prepară în etape. În acest fel, toate aromele ingredientelor se vor contopi și va rezulta o mâncare pur și simplu savuroasă. Este important să nu gătești carnea într-un vas separat și apoi să o introduci în oala de ciorbă. Își va pierde tot gustul.
Alege vasul în care vrei să gătești ciorba și fierbe carnea în el. Este primul ingredient pe care trebuie să îl fierbi, în cazul ciorbei. Trebuie pus la fiert înaintea tuturor celorlalte. Recomandat este să folosești carne organică, de la animale crescute la țară. Desigur, va fi nevoie să fierbi produsul mai mult timp, pentru a nu fi ațos.
Carnea de țară prezintă o cantitate de grăsime mai mare decât cea comercializată în magazine sau supermarketuri. Dacă vei alege să gătești ciorba astfel, te vei convinge că face o mare diferență. Lasă carnea la fiert la foc mic, într-o cantitate de apă suficient de mare cât să acopere preparatul.
Când pui carnea pentru ciorbă la fiert, adaugă în apă sare. Dacă dorești, poți condimenta lichidul și cu alte ingrediente, însă nu exagera cu cantitățile sau produsele aromatice pe care le folosești. Ele vor fi absorbite de carne. Este important să menții un echilibru când o gătești, pentru a căpăta un gust delicios, dar nu prea strident.
Când carnea începe să fiarbă, vei observa că la suprafața apei se va forma spumă. Nu o neglija. Îndepărtează spuma cu ajutorul unei ustensile de bucătărie. În acest fel, ciorba nu va deveni tulbure și nici nu va avea gust greu, ca de ficat.
După ce fierbi carnea, adaugă în oală restul produselor. Atenție! Nu toate odată, ci treptat. Prima dată se pun la fiert legumele, după care se adaugă verdețurile aromatice. În funcție de preferințe, ciorba se poate condimenta și cu alte ingrediente. Multe gospodine adaugă produse delikat în mâncare, pentru a spori aroma.