Lista motivelor de îngrijorare în ceea ce privește cheltuielile din perioada următoare crește. De data aceasta, vizați sunt românii cu apartamente cu trei camere. Pe ce vor da mai mulți bani de acum, este vorba despre o sumă importantă.
Românii trebuie să se pregătească pentru o iarnă cu facturi record. Cei care locuiesc în apartamente cu trei camere au toate șansele să fie nevoiți să scoată, lunar, sume mari, ce pot ajunge până la 1.000 de lei.
În lunile reci, prețul pentru încălzirea locuințelor aproape că se va dubla, a transmis Radu Opaina, fostul director al RADET.
„Asta este o altă latură a nenorocirilor (plata întreținerii – n.r.). Vor avea căldură unii, vor avea apă caldă, dar prețurile, costurile, vor fi duble. Trei camere, trei persoane, standard, dacă plăteai anul trecut cinci milioane, cinci milioane cinci sute (550 lei – n.r.), acum se plătește undeva la zece milioane ( 1.000 de lei – n.r.)”, a explicat fostul director RADET, pentru Gândul.
Însă, având în vedere problemele cu care se confruntă sistemul de termoficare în ultimii ani, doar unii bucureșteni vor avea grija facturilor la încălzire, în condițiile în care în multe blocuri din Capitală caloriferele vor fi reci. O situație ce îi va forța pe mulți să găsească alte modalități de a se încălzi, ceea ce îi poate expune unor riscuri uriașe.
„Am fost director RADET trei luni de zile și m-am lămurit cu ce se întâmplă în sistem, și dovada este că am ajuns aici unde am ajuns, într-o situație foarte critică și foarte grea, foarte gravă, iar cine este expus acestor situații va îngheța de frig, iar dacă nu va îngheța de frig, ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”, a spus Radu Opaina, în cadrul emsiunii „Cu Gândul la București”.
Pentru că se îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A a transmis că se vor începe probele la cald pentru furnizarea încălzirii pentru consumatorii din Capitală.
„Potrivit prevederilor articolului 117 din H.G. Nr. 425/1994, modificată prin H.G. Nr.337/2018, începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10º C sau mai mici.
Acţiunea se derulează progresiv, având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare şi starea de degradare a conductelor, cauzată de lipsa investiţiilor din ultimii 30 de ani”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Termoenergetica.