În contextul tensionat al războiului, întreaga lume are de suferit din cauza exploziei de prețuri la gaze, energie, combustibil și alimente. Mulți români se gândesc cu groază la cum vor face față cheltuielilor din această iarnă și deja își fac planuri ce să taie de pe lista de cumpărături pentru sărbători. Din păcate, unul dintre produsele specifice acestei perioade este carnea de porc, al cărui preț a crescut consoderabil. Mai mult, producătorii vin cu vești mai puțin bune pentru români.
Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada Crăciunului, atunci când fiecare gospodină pregătește bucate alese din acest tip de carne. Din păcate, veștile venite din partea fermierilor nu sunt îmbucurătoare, astfel că, în acest an producția este mai redusă, în timp ce prețurile pot crește de la 30% până la 100%, în funcție de mai mulți factori.
Printre aceștia s-ar putea numără criza energetică, seceta, care a afectat producția furajelor, pesta porcină existentă în fermele românești, dar și dependența de produse importate, care vor veni cu un preț mai ridicat.
Potrivit dezvăluirilor unui fiermen din Arad, prețul cărnii s-ar putea dubla în perioada următoare, motivul principal fiind lipsa cărnii din România. Din păcate, această criză tot mai accentuată va crește dependența față de marfa importată, ceea ce va aduce cu sine la o majorare semnificativă a prețurilor și o scădere a calității produselor.
„Eu cred că prețul cărnii de porc se va dubla și se va ajunge ca un cotlet sau o ceafă să fie 40 de lei kilogramul, unde era 20 de lei. Prețul va urca pentru că noi nu mai avem carne. Noi astăzi, și asta este o realitate cruntă, cred că mai producem intern doar 15% din consumul de carne de porc al românilor. Restul vine din import”, a dezvăluit Dimitrie Muscă, fermier din județul Arad.
Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, în topul preferințelor românilor în materie de produse din carne se află carnea de porc, pe care o consumă lunar, în medie, între 35-42%.
În acest moment, în supermarketurile din București, cât și în măcelării, prețul unui kilogram de ceafă, cotlet, coaste de porc variază între 19 și 29 de lei, însă previziunile specialiștilor sunt sumbre. O variantă care ar putea fi eficientă este achiziționarea cărnii de porc la un preț avantajos (cel actual) și depozitată în congelator.
Potrivit fermierului din Arad, majorarea prețurilor la carne de porc este strâns legată de criza energetică și a gazului, cele două fiind indispensabile în industrializarea produselor ce urmează a fi comercializate.
„O cauză a creșterii prețului la carcasa de porc este creșterea prețului la energia electrică și la gazul metan care se folosește în agricultură. Gazele sunt indispensabile mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz”, a adăugat Dimitrie Muscă.