România încearcă să se promoveze în diverse moduri în fața turiștilor, iar unul dintre acestea este prin intermediul stațiunilor balneare și a resurselor naturale care pot fi folosite pentru tratarea diferitelor boli. Aproximativ 70 la sută din turismul medical al României este alcătuit de stațiuni balneare. În aceste stațiuni, resursele naturale sunt existente și pot fi folosite. Printre cele mai bune baze de tratament de la noi din țară sunt cele de pe Valea Prahovei. Iată așadar care sunt cele mai renumite stațiuni balneare pe Valea Prahovei.
Iată care sunt cele mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice, care sunt situate pe Valea Prahovei:
Situată în județul Prahova, pe cursul râului Teleajen, la poalele Munților Ciucaș (Carpații Orientali), la o altitudine de 871 m, stațiunea Cheia se bucură de o priveliște deosebită și de un climat propice relaxării si refacerii. Situată la aproximativ 60 km de Ploiești, stațiunea Cheia este situată într-o zonă montană liniștită cu aer puternic ozonizat, situată la o altitudine optimă pentru sporturile de iarnă, dar și pentru drumeții și recreere.
Stațiunea se caracterizează prin presiune relativ scăzută, climă subalpină, aer curat, lipsit de praf și alergeni și bogat în raze ultraviolete, bun pentru tratamentul diverselor boli precum astenia nervoasă, încordarea fizică și intelectuală, hipertiroidismul benign, rahitismul, tulburările de creștere juvenilă, anemie secundară. Oferta de cazare în zonă este diversificată, de la hoteluri la pensiuni și cabane de munte.
Una dintre cele mai importante stațiuni de tratament balnear din țară este Sinaia. Aici verile sunt răcoroase și iernile blânde. Sinaia mai este cunoscută și sub denumirea de Perla Carpaților.
Această stațiune furnizează condiții excelente pentru tratamentul: neuroasteniei, a tulburărilor aparatului digestiv, endocrine, respiratorii şi pentru alte afecțiuni, aici găsindu-se următoarele:
Stațiunea Breaza este renumită pentru tratamentul bolilor respiratorii, cardio-vasculare, anemiilor şi nevrozelor. Turiștii se pot caza la numeroasele vile și pensiuni din zonă. Se află la 43 km nord-vest de orașul Ploiești, în Subcarpații Prahovei. Cu bune rezultate, aici se pot trata, având rezultate foarte bune şi alte afecțiuni cum ar fi:
Centrul salin al României este considerată stațiunea Slănic-Prahova. În această zonă cu factori curativi, bolile respiratorii dispar. Cartea de vizită a acestei stațiuni este reprezentată de:
La Slănic pot veni cei care suferă de reumatism, boli circulatorii și boli dermatologice. Ajunși aici, turiștii mai pot vizita muntele neacoperit de sare, Muzeul Sării, lacul şi grota Miresii.
O stațiune balneoclimaterică renumită este Țintea. Este situată pe Valea Stelii din Țintea. În acest loc, o calitate excepțională o are lacul cu ape sulfuroase, care este plin de nămol sapropelic. Apele lacului au efecte clorosodice-iodurate, fiind benefice pentru tratarea
Cunoscută pentru tratamentul balnear este și stațiunea Telega. În această stațiune există lacuri sărate. Acestea sunt amenajate pentru băile de agrement, nămol terapeutic și ape minerale.