14 oct. 2022 | 23:30

Calendar ortodox 15 octombrie 2022. Ce sfânt este prăznuit, semnificația specială a numelui

Social
Calendar ortodox 15 octombrie 2022. Ce sfânt este prăznuit, semnificația specială a numelui
Calendar ortodox 15 octombrie 2022. Ce sfânt important prăznuim în această zi. E sărbătoare mare pentru credincioși!

Calendar ortodox 15 octombrie 2022. În fiecare an, pe data de 15 octombrie, credincioșii ortodocși prăznuiesc mai multe nume importante din cadrul Bisericii Ortodoxe. Este sărbătoare mare pentru creștini, sâmbătă. Află în rândurile de mai jos ce sfânt important este pomenit în această zi și care este semnificația numelui său, de fapt.

Calendar ortodox 15 octombrie 2022. Ce sfânt prăznuim astăzi

În fiecare an, pe data de 15 octombrie, credincioșii ortodocși prăznuiesc mai multe nume din rândul sfinților. Sâmbătă este sărbătorit, însă, un important martir. Este sărbătoare mare în rândul creștinilor, se ține zi de post! Pe lângă pomenirea Preacuviosului Părinte Savin (Sabin) Episcopul și a Preacuviosului Părinte și Mărturisitor Vars episcopul Edesei, în această zi are loc și prăznuirea Sfântului Mucenic Lucian, preotul Antiohiei celei mari.

Sfântul Martir Lucian s-a născut în familie de credincioși. După stingerea din viață a părinților săi, averea a împărțit-o celor săraci. Mucenicul se îndeletnicea cu citirea Scripturilor, pe care le explica și altora. După o perioadă, mucenicul a decis să meargă la Nicomidia, unde a fost un sprijin pentru cei care se lepădau de credință.

Regele Maximian a aflat, în cele din urmă, despre lucrările făcute de Sfântul Mucenic Lucian, a cărui nume semnifică „cel ce face lumină”. A vrut să îl pedepsească, însă pentru că i-a fost teamă să îl vadă la față, a vorbit cu el de după o perdea, potrivit calendarului ortodox. Mucenicul a fost ținut mai multe zile fără mâncare și fără apă, în închisoare, unde a și murit.

După trecerea Sfântului Mucenic Lucian la cele veșnice, trupul i-a fost aruncat în mare, din porunca regelui. Potrivit sursei citate însă, trupul sfântului a fost readus pe uscat, din voia lui Dumnezeu, prin intermediul unui delfin ce l-a purtat prin apă.

Calendar ortodox 15 octombrie 2022. Rugăciune către Sfântul Lucian

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cânta-voi Ţie, Doamne Dumnezeul meu, că ai scos pe popor din robia Egip­tului şi ai acoperit pe Faraon cu căruţele şi cu puterea lui.

Stih: Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucind, Sfinte Luchian, cu în­ţelepciune, cu har şi cu putere duhovnicească, ai luminat po­poare şi le-ai povăţuit, mucenice, către cunoştinţa lui Hristos.

Stih: Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Împlătoşându-te pe tine cu armele dreptei credinţe ca un Milostiv, Cel Ce a purtat nepu­tinţa noastră, te-a făcut nebi­ruit de luptele vrăjmaşilor, mucenice.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu mrejele Dumnezeieştilor tale dogme, ai tras la Înălţimea Cerească, pe cel ce căzuse în adâncimea relei credinţe, mult pătimitorule, vrednicule de minuni.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu cuvântul ai zămislit fără sămânţă pe Cuvântul Tatălui Celui Veşnic, mai presus de pri­cină şi de cuvânt, Preacurată şi L-ai născut pentru mântuirea noastră. Amin!”

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Unica.ro
Ion Țiriac și-a donat toți banii. Unde a ajuns averea de 2.1 miliarde de dolari a magnatului
EVZ.ro
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Spynews
Nunțile vor fi interzise după ora 1! Se dă interzis: Să fie ora la care se închide orice eveniment
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
DECIZIE pentru pensionari. NU trebuie SĂ DEA BANII înapoi dacă pensia le-a fost calculată GREȘIT
Mediaflux
Anamaria Prodan, dezvăluiri cu lacrimi în ochi. Cum i-a răspuns lui Laurențiu Reghecampf după declarațiile controversate făcute de antrenor zilele trecute
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2024. Ce schimbări se fac pentru pelerinii care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro