Rafael Grossi s-a aflat în vizită la Kiev și Sankt Petersburg, acolo unde a discutat cu liderul ucrainean și rus despre situația îngrijorătoare din jurul centralei de la Zaporojie, cât și despre stabilirea unei zone de protecție a acesteia. După întâlnirile oficiale desfășurate, șeful Agenției Intenaționale pentru Energie a oferit primele reacții privind evoluția situației.
Rafael Grossi a purtat discuții în care a propus protejarea oznei centralei de la Zaporojie, care în ultimele săptămâni a fost ținta bombardamentelor din război, fiecare dintre cele două țări acuzându-se reciproc. Pentru că pericolul nuclear a ajuns la un nivel foarte ridicat, șeful Agenției Internaționale pentru Energie s-a deplasat în ambele țări implicate în război pentru a găsi o soluție de mijloc favorabilă pentru toată lumea.
Astfel, Rafael Grossi a declarat, joi, că au loc progrese în ceea ce privește stabilirea unei zone de protecție în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Acesta a publicat pe Twitter niște fotografii dintr-un buncăr din Kiev, acolo unde s-a desfășurat întâlnirea cu oficialii ucraineni.
În ciuda progreselor menționate de șeful AIEA, acesta a tras un semnal de alarmă privind situația precară în care centrala nucleară se află din punct de vedere al siguranței: „situația continuă să fie extrem de fragilă, extrem de precară„, a transmis acesta.
După întânirea cu Rafael Grossi, ministrul ucrainean de Externe a transmis un mesaj către Rusia, prin care solicită retragerea imediată a militarilor ruși, care îngreunează funcționarea centralei prin intimidarea personalului ucrainean.
„Rusia trebuie să se retragă de la centrala ZNPP pentru a asigura siguranța și securitatea nucleară, să oprească imediat răpirile și intimidarea personalului ucrainean”, a transmis acesta după întâlnirea cu șeful AIEA.
Șeful AIEA și liderul rus au avut o întâlnire difuzată la un canal de televiziune rusesc, în timpul căreia, Vladimir Putin și-a exprimat îngrijorările față de situația delicată de la Zaporojie, subliniind că este deschis dialogului privind abordarea tuturor problemelor ce țin de operațiunile instalațiilor nucleare.
”Vedem că astăzi există elemente ale unei politizări excesiv de periculoase a tot ceea ce are legătură cu activitatea nucleară. Sperăm că, datorită eforturilor dumneavoastră (n.r. Grossi), vom putea reduce toată retorica şi vom aduce la normal acest domeniu al cooperării noastre, în pofida tuturor turbulenţelor şi proceselor complexe care au loc pe scena mondială”, a transmis Vladimir Putin, afișând o responsabilitate falsă față de problemele actuale.
După discuțiile purtate cu liderul rus, Rafael Grossi a anunțat noi probleme identificate la centrală, care a rămas fără energie electrică din exterior, pentru a doua oară în cinci zile, bazându-se doar pe generatoare diesel care să acopere funcțiile de siguranță și securitate.
„Această pierdere repetată a energiei electrice din afara centralei este o evoluție profund îngrijorătoare și subliniază nevoia urgentă de a crea o zonă de protecție a siguranței și securității nucleare în jurul sitului”, a transmis Grossi într-o postare pe Twitter.