În cursul zilei de luni, 13 orașe ucrainene, dintre care și Kievul, au fost atacate cu rachete în zone populate de civili. În urma acțiunilor agresive, au fost înregistrați mai mulți morți și zeci de răniți, ceea ce a revoltat marile puteri, obligându-le să intervină din nou de partea Ucrainei. Astfel, Joe Biden, în timpul unei discuții cu Volodimir Zelenski, i-a promis că va susține armata ucraineană în materie de securitate.
Rusia a amenințat încă de la începutul războiului faptul că, implicarea marilor puteri occidentale în acest război va conduce la consecințe catastrofale, atâta vreme cât Ucraina va fi ajutată să atace teritorii rusești. Din păcate, aceste temeri ale liderului rus încep să fie concretizate, căci Ucraina promite răzbunare pentru cele mai recente atacuri rusești desfășurate luni.
Vladimir Putin și apropiații săi și-au exprimat deseori dezacordul față de ajutorul SUA în ceea ce privește oferirea de armament și muniție de ultimă generație, cu ajutorul cărora, Ucraina a reușește să contraatace armata rusă.
Cu toate acestea, Joe Biden pare mai hotărât ca niciodată să asigure în continuare asistență americană în materie de securitate, dar și furnizarea unor sisteme avansate de apărare aeriană.
Președintele Biden s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Albă.
De asemenea, Joe Biden a condamnat în termeni duri atacurile cu rachete asupra teritoriilor ucrainene, transmițând condoleanțe familiilor îndurerate. Președintele american a dat asigurări cu privire la continuarea colaborării cu aliații pentru a susține Ucraina și pentru a stabili noi sancțiuni pentru Rusia.
În cursul zilei de luni, liderul de la Casa Albă a afirmat că atacurile rusești din Ucraina subliniază încă o dată „brutalitatea totală a războiului ilegal al lui Vladimir Putin împotriva poporului ucrainean”.
În cursul serii de luni, Statul Major al Forțelor Armate a anunțat apărarea aeriană ucraineană, cât și distrugerea a trei depozite de arme și echipament militar al Rusiei.
„Odată cu respingerea atacului aerian al inamicului, apărarea aeriană ucraineană a procedat la 5 lovituri. A fost confirmată distrugerea a 3 depozite de arme și echipament militar, precum și a 2 sisteme de rachete antiaeriene ale inamicului”, între care un sistem S-300, a transmis sursa citată.
Tot în cursul zilei de luni a fost inițiată o petiție prin care se solicită excluderea Rusiei din ONU și din Consiliu de Securitate, autorii argumentând că Rusia nu se mai încadrează în standardele impuse de organizație.
„Îi cerem lui António Guterres (seretarul general al OMU) și DGACM (Departamentul pentru Adunarea Generală și Managementul Conferințelor – n.r.) al ONU să prezinte documente care să certifice apartenența Federației Ruse la ONU. Dacă astfel de documente lipsesc, cerem să se pună capăt calității fictive de membru al Rusiei în ONU”, menționează autorii petiției.