Puși în fața morții, foarte mulți oameni își schimbă radical valorile de viață dezvoltate până în acel moment. Cel mai bine, ar fi să înveți măcar un pic din greșelile lor.
Partea cea mai relevantă a vieții medicului Richard Teo Keng Siang a început în momentul în care a aflat că nu mai are mult de trăit. Atunci, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a influența stilul de viață al celor din jur.
Când a ajuns la 30 de ani, Teo Keng le avea pe toate. Averea sa consta în câteva milioane de dolari, avea un cabinet foarte profitabil de operații estetice și deținea mai multe mașini sport. Era convins că nimic pe lumea asta nu este mai important decât o avere considerabilă. Încă de mic, a fost mânat de succes și o carieră profitabilă. Când era însă prea târziu, și-a dat seama că există lucruri mai importante în această lume.
”Sunt un produs tipic al societății de astăzi. Încă de tânăr, am fost în permanență sunt influența și impresia că să fii fericit este echivalent cu a avea succes. Pentru a avea succes trebuie să fii bogat. Mi-am trăit viața conform acesteui motto.
Ironia este că oamenii nu transformă în eroi medicii generaliști sau medicii de familie. În schimb, îi percep ca eroi pe cei care sunt faimoși și bogați”. A afirmat medicul într-un discurs devenit viral cu câteva luni înainte să-și piardă viața.
La un anumit moment în tinerețea sa, Richard Teo a fost medic oftalmolog. A renunțat însă la respectiva specializare în favoarea chirurgiei estetice pentru a face mai mulți bani. Mutarea s-a dovedit a fi foarte profitabilă și, în primul an, se putea lăuda cu câteva milioane de dolari în încasări. Nu a durat mult până când a început să se bucure de banii câștigați la restaurante de top, pe curse de mașini și interacțiuni cu celebrități. Garajul său includea un Nissan GTA, un Subaru WRX, o Honda S2000 și un Ferrari 430.
Pe 11 martie 2011 a fost diagnostica cu cancer la plămâni în fază terminală. Mai avea doar 6 luni de trăit. În final, a regretat că s-a concentrat pe bani și a neglijat relația cu Dumnezeu. Din fericire, ultimele săptămâni și le-a petrecut alături de familie și de mulți oameni care empatizau cu condiția lui, iar asta l-a bucurat teribil. ”Fericirea adevărat am descoperit că vine din interacțiune. […] Să-ți împărtășești durerea, să-ți împărtășești bucuria – asta este fericirea adevărată.”