27 sept. 2022 | 07:57

Diferența dintre sucul natural de fructe și sucul concentrat de fructe. Ce să știi înainte să le consumi

Sănătate
Diferența dintre sucul natural de fructe și sucul concentrat de fructe. Ce să știi înainte să le consumi
Diferența dintre sucul natural și sucul concentrat de fructe. Ce tip de suc este cel mai sănătos pentru consum.

Care este cea mai bună variantă de suc pe care trebuie să o cumperi de la magazin – cea pe care scrie „100% suc natural” sau „suc concentrat”? Cu siguranță ai fost pus și tu în fața unei astfel de alegeri. În rândurile de mai jos vom încerca să răspundem la câteva întrebări despre aceste produse. Diferența dintre sucul natural și sucul concentrat de fructe.

Diferența dintre sucul natural și sucul concentrat de fructe

Sucul concentrat de fructe este suc obținut din fructul propriu-zis. Diferența dintre acesta și sucul natural este că cel dintâi a fost procesat. Cu alte cuvinte, după obținerea sucului natural din fruct, conținutul de apă a fost evaporat și uscat pentru a obține o pulbere. Această formă de pulbere se numește concentrat.

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, îți prezentăm o formulă ce explică procesul din spatele sucului concentrat.

100% suc concentrat = 100% suc din fructul propriu-zis + apă (poate absenta) + conservanți/aditivi.

Evaporarea apei are un avantaj comercial în cazul sucului concentrat. Sucul de fructe devine mai puțin voluminos. Prin urmare, este mai ieftin de transportat. Explicația este foarte simplă: apa are o masă mai grea decât pulberea uscată.

După obținerea pulberei, sucul este lichefiat prin injectare cu apă în cadrul unei fabrici de îmbuteliere. La îmbuteliere se mai adaugă și unii conservanți și coloranți alimentari pentru a extinde durata de conservare, dar și pentru a îmbunătăți aspectul și aroma sucului. Unii producători adaugă și substanțe nutritive suplimentare în suc, în cadrul procesului de îmbuteliere.

Ce fel de suc trebuie să cumperi de la magazin

Sucul natural de fructe este cea mai apropiată versiune de extract de suc proaspăt. În cazul acestuia, apa nu este evaporată. Acest tip de suc este extras din fructul propriu-zis și îmbuteliat direct. Trebuie precizat că producătorii adaugă și în cazul acestuia conservanți și altele, când îmbuteliază produsul.

Când vrei să cumperi suc de la magazin, recomandat este să îl achiziționezi pe cel natural în detrimentul celui concentrat. Ce trebuie să știi este că sucul pe care scrie „100% natural” începe să își piardă gustul în momentul în care intră în contact cu oxigenul.

Acest lucru se întâmplă din cauza reacțiilor care au loc în suc. Cu siguranță ai observat că, de obicei,sucul de lămâie lăsat în aer liber începe să devină foarte acru. Acest fenomen are loc, așa cum am spus, din cauza interacțiunii cu oxigenul.

Sucul „100% natural” trebuie consumat, de regulă, în cel mult două ore de la achiziționare. În caz contrar, valoarea sa nutritivă reală începe să dispară exponențial, potrivit InHouseRecipes.com.

De ce nu este recomandat să consumăm sucul îmbuteliat

Nu la fel se întâmplă și în cazul sucului pasteurizat. În cadrul acestui proces are loc încălzirea lichidului, pentru a ucide germenii. Aproape 99% din sucurile îmbuteliate au fost procesate pentru a rezista o perioadă îndelungată pe rafturile magazinelor, fără a se strica. Pentru a evita pierderea gustului sau a texturii, producătorii adaugă coloranți sau aditivi.

În mod cert, sucul îmbuteliat, indiferent că este natural sau concentrat, conține mai puțină valoare nutritivă decât fructele propriu-zise. Specialiștii recomandă să consumăm fructe, nu suc, dacă vrem să ne bucurăm de toate beneficiile pe care ni le pot oferi.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Testul de inteligență care face furori în startul anului 2025! Doar geniile găsesc omul din viitor prezent în fotografie, în doar 6 secunde
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Codul Rutier din 2025, coșmarul șoferilor. Modificările neașteptate din legislație
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Dai din nou examen auto. Șoferii care sunt obligați prin lege, deși au permis. Nu există alternativă
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
Începe VÂNĂTOAREA ANAF! Poți să te trezești cu POPRIRI peste noapte!
Mediaflux
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro