Locul din România unde poţi cumpăra o casă cu 2.000 de lei! Nu de puține ori acest redactor v-a povestit despre locuri uitate de lume, cu peisaje mirifice, situate in inima României. Despre un astfel de loc este vorba și în materialul de față. Este locul din România unde poţi cumpăra o casă cu 2.000 de lei, dacă vă vine să credeți! Un alt aspect, deși este un sat de poveste, unde toți și-ar dori să trăiască, este că mai sunt doar 8 suflete care locuiesc aici. Departe de lume și de civilizație, satul transilvănean oferă atât de multă liniște, încât ai senzația de presiune! Dacă v-am făcut curioși, hai să aflăm împreună despre ce loc este vorba.
Transilvania ascunde locuri necunoscute, puțin bătătorite de pașii turiștilor, fie ei români, sau străini. Un astfel de loc, departe de lumea dezlănțuită, se află în județul Sibiu.
Satul despre care vorbim astăzi, pe vremuri unul săsesc, se află în comuna Bruiu, cum spuneam, în județul Sibiu. Ca în majoritatea zonelor de aici, puteți experimenta tradițiile și cultura lumii vechi în satele și comunele din acest județ.
Dar ceea ce face deosebit acest sat, este vechimea sa, dar și numărul celor care mai locuiesc aici. Departe de civilizație, satul Gherdeal păstrează și astăzi acel aer vechi, prin casele rămase încă în picioare.
Așa cum vă spuneam la început, aici mai locuiesc doar opt suflete, rămase în vatra satului. În trecut aici locuiau, atât români, cât și sași, formând o comunitate de câteva sute de oameni, azi majoritatea s-au dispersat prin țară sau peste hotare.
Un alt aspect al acestui sat, este că pentru aproximativ 2.000 de lei, aici îți poți cumpăra una din casele din sat, cei care locuiesc aici declarând că:
„Aici, o casă costă cam 20 – 24 de milioane de lei vechi. N-a mai rămas mare lucru din ele. Oamenii au plecat, mânca-i-ar amarul.
Pe atunci era un sat frumos și bine populat. Sașii au plecat în Germania sau în Austria, cei care au rămas și-au făcut un rost pe la oraș.
Acum este aproape pustiu și cei mai mulți locuitori au peste 60 de ani.”
Cei rămași povestesc că în satul lor, în Gherdeal, pe vremuri existau două școli, o cooperativă agricolă, o gradiniță și peste 100 de case, construite de sașii și românii care viețuiau aici, conform publicației „Călător în bascheți”.
De-a lungul timpului și din motive reale de subzistență, mulți au ales calea pribegiei, mulți plecând la rude în Germania și Austria, după cum spuneau bătrânii rămași.
Azi, un loc uitat de lume, pentru cei care vor să fugă de aglomerația orașelor, există varianta achiziției acestor case rămase fără stăpân. Liniștea de aici și peisajul ar putea fi un element convingător pentru cei interesați.
Așa că, dacă vrei să fugi de zgomotul străzilor aglomerate, poți da o fugă în Gherdeal, ai liniște și chiar și o casă care ar putea deveni a ta!