Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale, din primul tur, au fost publicate duminică, pe 10 noiembrie 2019, în ceea ce privește votul din diasporă. Este vorba despre cifre surprinzătoare, mai ales în anumite zone ale lumii în care românii și-au votat viitorul conducător pentru România. În locații precum Italia, Marea Britanie sau Noua Zeelandă, rolurile sunt puțin inversate, în raport cu cifrele electorale din țară.
Primele rezultate parțiale din diasporă au fost publicate, iar în ceea ce privește electoratul din Noua Zeelandă, românii din această țară l-au votat în număr mare pe Dan Barna. Șeful de filială USR Ghimbav, Mircea Toiu, a anunțat că Dan Barna deja a câștigat alegerile din această țară. Procentul mai arată și ce rezultate surprinzătoare au alți candidați, precum Viorica Dăncilă sau Mircea Diaconu.
Cifrele înregistrate au fost unele surpinzătoare pentru Noua Zeeland, pentru că Dan Barna a primit 47 % din voturi, Klaus Iohannis 27.6%, pe când Mircea Diaconnu Diaconu 4,2 %.
„Primele rezultate au venit din Auckland, Noua Zeelandă: Barna – 47,6%, Iohannis – 27,2%, Dăncilă – 5,2%, Diaconu – 4,2%”, a scris Mircea Toiu, pe Facebook.
Candidatul PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă, are un procent foarte mic, în afara țării. În Noua Zeelandă, care a fost și prima țară în care românii din diasporă au putut să voteze, în cadrul celor 3 zile electorale, din perioada 8-10 noiembrie 2019, Viorica Dăncilă a avut un procent de 5,2%. În țară, după ora 15:00, duminică, Viorica Dăncilă avea un procent de 26%.
„Organizarea celor 835 de secţii de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susţinute şi al implicării tuturor şefilor de misiuni şi a personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora. Subliniem că buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate”, a transmis oficial MAE, într-un comunicat, potrivit Digi24.