Prăjitura cu jeleu de afine și cremă de brânză este un desert parfumat, cu gust dulce acrișor . Cu blat pufos, cu aromă de lămâie, cu un strat dulce acrișor de jeleu de afine și un strat de cremă de brânză, prăjitura cu afine este o prăjitură fresh care te scoate din încurcătură atunci când nu ai mult timp pentru a prepara ceva dulce. Se poate pregăti în orice anotimp, atât cu afine, cât și cu alte fructe de pădure, proaspete sau congelate.
Modul de preparare a prăjiturii cu afine și cremă de brânză se împarte în trei etape. Astfel structurat, veți vedea cât de simplu și rapid se prepară această prăjitură:
1. prepararea blatului cu aromă de lămâie
2. prepararea jeleului de afine
3. prepararea cremei de brânză
Am copt prăjitura într-o tavă cu dimensiunile de 24x 35 centimetri. Dacă vreți să vă iasă mai puțină prăjitură, înjumătățiți cantitatea ingredientelor.
1. Blat:
– într-un castron se mixează ouăle cu zahărul până se obține o cremă omogenă, deschisă la culoare
– se adaugă coaja rasă și sucul de lămâie
– uleiul se toarnă în fir subțire, se continuă mixarea
– făina se amestecă cu praful de copt, apoi se încorporează în mixul de ouă
– treptat, în castron, se adaugă laptele și se amestecă bine cu o spatulă pentru a nu forma cocoloașe
– amestecul pentru blat se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt
– tava se dă la cuptorul pre încălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute
– când este gata ( se verifică cu o scobitoare), blatul se scoate din cuptor și se lasă să se răcească
2. Jeleu de afine
– dacă folosiți afine congelate, le scurgeți de apă apoi le dați un pic prin făină
– într-o crăticioară, la foc mediu, se pun la încălzit afinele cu zahărul
– gelatina se dizolvă în 100 de mililitri de apă rece
– după ce zahărul s-a topit se ia crăticioara de pe foc, se lasă la răcorit apoi, peste afine se toarnă gelatina hidratată. Atenție, gelatina și pierde proprietățile la temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius!
– amestecul de afine cu gelatină se lasă la răcit până începe să se îngroașe, apoi se întinde peste blatul deja ajuns la temperatura camerei
– se dă tava la frigider pentru 30 de minute
3. Cremă de brânză
– se amestecă brânza proaspătă cu smântâna pentru frișcă ( ambele reci de la frigider) și zahărul pudră până se obține o cremă fină.
– se întinde crema de brânză peste jeleul de afine, apoi se dă tava la frigider pentru minim o oră.
Prăjitura se poate orna cu afine, ciocolată rasă sau coji de lămâie confiate.
Să vă fie cu folos!