Monarhia britanică nu a dus niciodată lipsă de istorie și tradiții – nici funeraliile Reginei Elisabeta a II-a nu au făcut excepție din acest punct de vedere. Dincolo de locul de veci și procesiunea ceremonială, sicriului propriu-zis al suveranei i s-a acordat o atenție deosebită. Pe acesta au fost așezate câteva accesorii tradiționale, fiecare cu o semnificație deosebită. Află în rândurile de mai jos care este obiectul pe care Regele Charles l-a pus pe sicriul mamei sale.
La procesiunea ceremonială de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a, care a avut loc luni, 19 septembrie, au fost observate câteva accesorii tradiționale de o importanță deosebită. Toate au fost plasate pe sicriul suveranei. Unele dintre ele fac parte din Bijuteriile Coroanei, o colecție de peste o sută de obiecte care au „valoare culturală, istorică și simbolică incalculabilă”, potrivit organizației Historic Royal Palaces.
Așa cum se poate observa și în imaginile încărcate în galeria FOTO a acestui articol, două dintre obiectele așezate pe sicriul Reginei Elisabeta a II-a sunt sceptrul și globul. Sunt două elemente din rândul celor mai iconice obiecte asociate cu familia regală. Ambele piese datează din secolul al XVII-lea. Ele reprezintă elemente importante în cadrul ceremoniei de încoronare a unui nou monarh. Atât sceptrul, cât și globul ascund o semnificație specială despre domnia suveranei.
Sceptrul reprezintă puterea și guvernarea coroanei. A fost utilizat începând din anul 1661. Acesta prezintă un diamant masiv, model Cullinan I de 530,2 carate. Este vorba despre cel mai mare diamant alb tăiat din lume.
Așa cum am menționat deja, și globul reprezintă o parte importantă a ceremoniei tradiționale de încoronare. Acest element a fost conceput ca un simbol a faptului că puterea monarhului încoronat vine de la Dumnezeu. Ca și sceptrul, globul a fost creat în anul 1661 și este surmontat de o o cruce încrustată cu pietre prețioase.
De asemenea, deasupra sicriului Reginei Elisabeta a II-a a fost așezată o coroană de flori plină de culoare. Potrivit surselor externe, aceasta va fi depusă împreună cu sicriul suveranei la Castelul Windsor. Pentru compunerea coroanei de flori au fost folosite plante din grădinile de la Palatul Buckingham, Clarence House și Highgrove House.
Unul dintre detaliile care a atras atenția la funeraliile istorice ale Reginei Elisabeta a II-a a fost un bilet, așezat atent în coroana de flori de pe sicriul monarhului. Biletul a fost depus între flori chiar de către Regele Charles al III-lea. Pe acesta, fiul suveranei a lăsat scrise câteva cuvinte sincere și emoționante.
„Cu dragoste și devotament, Charles R”, scrie pe biletul depus de fiul Reginei Elisabeta a II-a în coroana de flori.
Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost purtat de aproape 100 de marinari ai Marinei Regale, luni. A fost prima ceremonie de acest fel organizată în Marea Britanie, după cea a lui Sir Winston Churchill, care a avut loc în anul 1965.