Astăzi, Germania sărbătorește 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, unul din cele mai puternice simboluri din timpul Războiului Rece. Este zidul uriaș care a divizat Berlinul în două state, Germania de Vest (aflată sub ocupație britanică, americană și franceză) și Republica Democrată Germană care a fost în mâinile comuniștilor.
Zidul Berlinului a fost construit în 1961, iar până pe data de 9 noiembrie 1989 acesta a reprezentat cea mai puternică formă a Cortinei de Fier. Zidul a despărțit familii, a oprit activitățile de schimburi de produse și a oprit exodul ex-germanilor către Occident (trei milioane de persoane între 1945 şi 1961).
Zidul Berlinului a fost oficial dărâmat pe 9 noiembrie 1989, timp în care România se afla încă sub regimul dicator al lui Nicolae Ceaușescu.
Chiar dacă în România, se spunea atunci că zielele comunismului sunt numărate, potrivit unor surse interne de atunci, românii încă se confrunta cu problemele de zi cu zi, care țineau de foame, de lipsa alimentelor și de frig. Ba chiar situația în România începea să devină din ce în ce mai grea.
Ştirea că regimurile comuniste din Europa se prăbuşesc, care a culminat cu dărâmarea Zidului Berlinului a făcut-o pe Elena Ceauşescu să îşi întoarcă faţa spre credinţă. Asta în contextul în care soţia dictatorului era cunoscută de toată lumea ca fiind atee. Cu o zi înainte de căderea zidului Berlinului, Elena Ceauşescu a făcut ceva ce i-a surprins pe consătenii săi, transmite antena3.ro.
Pe 9 noiembrie 1989, Elena Ceauşescu pleca de dimineaţă la Piteşti ca să participe, în calitate de reprezentant al conducerii Partidului comunist român (PCR), la o conferinţă ce pregătea al 14 lea Congres. În drumul de întoarcere întoarcere, ea face o oprire neaşteptată.
Elena Ceauşescu s-a oprit la Petreşti, la mormântul tatălui său. A fost singura dat de pomană sătenilor în amintirea lui. Oamenii mai în vârstă își amintesc foarte clar momentele în care Elena Ceauşescu făcut acest gest.
Locuința în care a copilărit și a trăit Elena Ceauşescu a fost şi încă este și acum o atracţie pentru oamenii locului. Casa va rămâne o amintire vie a vremurilor de atunci.
În mod oficial, însă, nimic nu arată modul în care Nicolae Ceaușescu și Elena au primit vestea căderii zidului Berlinului din Germania. În acea zi, Elena Ceauşescu a avut întâlnirile obişnuite cu subalternii săi, iar Nicolae Ceaușescu era ocupat cu pregătirea Congresului. Este vorba ultimul Congres al PCR, în care „fiul iubit al poporului” primea aplauzele şi ovaţiile a peste 3300 de delegaţi convocaţi la Sala Palatului.
Nici în ziarele de la acea vreme nu s-a vorbit despre acest eveniment. Pe primele pagini erau redate vizitele dictatorului la fabricile din Bucureşti. Toată lumea, însă, ştia deja că zilele comunismului, şi la noi în ţară, erau numărate.