Oficialul din Sănătate a dezvăluit, recent, că un subiect nou pe agenda discuțiilor din Sănătate îl reprezintă modul de prevenție, cât și comportamentele sănătoase ale cetățenilor, care reduc vizitele la spital și previn apariția anumitor afecțiuni. Cu toate acestea, Alexandru Rafila este conștient de problemele actuale existente în sistemul medical românesc, motiv pentru care nu este de acord cu anumite sancțiuni care s-ar dori introduse în detrimentul pacienților. Iată care este mesajul ministrului Sănătății pentru toată lumea.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost prezent la reuniunea Biroului General OMS pentru Europa, de la Tel Viv, acolo unde s-a discutat despre mai multe probleme existente în sistemele medicale din fiecare țară, dar și despre soluțiile care pot fi găsite pentru a îmbunătăți lucrurile. Acesta a abordat și subiectul sancțiunilor pentru cetățeni, care ar putea fi introduse începând cu anul 2023, așa cum a anunțat șeful CNAS în luna mai, Adela Cojan.
Astfel, începând cu noul contract-cadru, atunci când pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii, cetățenii care nu se vor prezenta la medic pentru servicii medicale de prevenție ar putea fi sancționați.
Ministrul Sănătății și-a exprimat părerea referitor la aceste posibile sancțiuni, pe care nu le consideră oportune, având în vedere lipsa unui sistem de sănătate solid, pe care cetățenii să poată apela cu toată încrederea.
Alexandru Rafila susține că, înainte de orice măsură de constrângere, este nevoia de o asistență medicală la înălțimea cerințelor.
„Înainte să ne gândim la orice fel de sancţiuni, mie nu îmi place chestiunea asta cu sancţiunile, fără măsuri anterioare care să permită în primul rând accesul la aceste servicii, pentru că, dacă noi instituim sancţiuni şi nu există accesul la aceste servicii preventive, iar asistenţa medicală primară trebuie să se adapteze la acest efort naţional, atunci nu am făcut nimic, rezultatul va fi contrar”, a transmis ministrul Alexandru Rafila pentru News.ro.
Comportamentul preventiv este esențial pentru o populație sănătoasă, însă de multe ori, cetățenii nu îl adoptă, fie din neglijență, lipsă de timp sau lipsa unor servicii de calitate care să încurajeze acest tip de comportament. Potrivit ministrului Sănătății, o persoană tânără ar trebui să meargă la un control de rutină, cel puțin o dată la trei ani, iar pentru persoanele cu probleme de sănătate, o dată la șase luni
„Controlul medical periodic este diferit în funcţie de vârstă, adică o persoană tânără poate să meargă o dată la 3 ani, o persoană în vârstă probabil că trebuie să meargă o dată la 6 luni”, a menționat Alexandru Rafila.
Medicul a menționat despre ceea ce crede că este cel mai important pentru ca România să-și poată îmbunătăți serviciile medicale și, implicit, pentru ca populația să aibă mai mult curaj și dorință să beneficieze de aceste servicii.
„Cred că o politică pe câţiva ani şi care să creeze premisele accesului la serviciile medicale preventive este cea care ne interesează în momentul de faţă, iar chestiunea cu sancţiunile aş lăsa-o pentru alte perioade când ştim sigur că avem un sistem pus la punct, lumea este informată, ia decizia nu numai în cunoştinţă de cauză, ci şi încurajată prin modul de organizare a sistemului de sănătate, care, din punctul de vedere al accesului la servicii medicale primare. încă este deficitar”, a completat ministrul Sănătăţii.