Familia regală britanică este în doliu, după ce, în după-amiaza zilei de joi, 8 septembrie, Regina Elisabeta a II-a a încetat din viață, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Scoția, Castelul Balmoral. Prințul Charles o va succeda pe mama sa la tron și va deveni regele Marii Britanii.
Britanicii își plâng regina, o lume întreagă este în doliu după pierderea unui simbol al monarhiei globale. Regina Elisabeta a II-a a devenit cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, dovadă stau cei 70 de ani pe care regretata suverană i-a petrecut la cârma statului englez.
La 26 de ani, tânăra Principesă Elisabeta a devenit Regină, fiind căsătorită cu Philip, Duce de Edinburgh, mare iubire a vieții sale, prințul grec care i-a dăruit patru copii, pe Charles, Anne, Edward și Andrew.
Arborele genealogic al familiei regale britanice este extrem de bogat, iar pentru a-l cuprinde, trebuie să începem cu primul monarh al Casei Windsor. Iată cine au fost bunicii Reginei Elisabeta:
Este bunicul patern al Reginei Elisabeta, primul monarh din Casa Windsor, rege între anii 1910 și 1936. După un început dificil al domniei sale, regele George a câștigat un respect public semnificativ în timpul Primului Război Mondial.
Înainte de a se căsători cu Regele George al V-lea, Regina Maria s-a logodit, prima dată, cu fratele său mai mare, Prințul Albert Victor, dar acesta a murit în mod neașteptat de gripă, la vârsta de 28 de ani. Numele ei complet era Victoria Mary Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes.
Este bunicul matern al Reginei Elisabeta. Titlul oficial al acestuia a fost Lord Glamisal 14-lea, primul conte de Strathmore și Kinghorne. Îi plăcea să lucreze la marile sale proprietăți din Anglia și Scoția.
Bunica maternă a Reginei era cunoscută pentru dragostea ei pentru familie. Ea și soțul ei Claude au avut, împreună, zece copii. Bunica Reginei Elisabeta a avut un atac de cord la nunta unei nepoate și a murit opt săptămâni mai târziu, la vârsta de 75 de ani.
Tatăl Reginei Elisabeta nu s-a așteptat niciodată să devină rege. Fratele său mai mare, regele Edward al VIII-lea, a renunțat la tron, la un an de la urcarea sa pe tron.
Unchiul viitoarei Regine Elisabeta a făcut acest lucru din dragoste, deoarece nici Biserica Angliei și nici publicul britanic nu i-au susținut căsătoria cu Wallis Simpson, o femeie de origini americane care fusese divorțată.
Mama regretatei suverane, Regina Elisabeta I a fost considerată unul dintre cei mai populari membri ai familiei regale. Ea a murit în anul 2002, la vârsta de 101 ani, la doar câteva săptămâni după fiica ei cea mică, Prințesa Margaret.
Sora mai mică a Reginei Elisabeta, Prințesa Margaret a fost considerată cel mai controversat membru al familiei regale, datorită stilului său de viață zbuciumat, presărat cu intrigi, scandaluri și aventuri amoroase ce au adus o atenție nedorită coroanei britanice.
Fumătoare înrăită, Prințesa Margaret a murit în 2002, la vârsta de 71 de ani, după o operație la plămâni. Sora Reginei Elisabeta a II-a avea mai multe probleme de sănătate, avea pneumonie și suferise cel puțin trei accidente vasculare cerebrale.
Cel mai mare dintre copiii Reginei Elisabeta a II-a. Primul născut, Charles va fi regele Marii Britanii, după moartea mamei sale. La doar 4 ani, Charles a devenit moștenitorul tronului, când părintele său matern a urcat pe tron în 1952, la 26 de ani.
Este al doilea copil și singura fiică a Reginei Elisabeta a II-a. Prințesa Anne este campioană olimpică la echitație, fiind unul dintre cei mai buni călăreți din Europa.
Ea a câștigat o medalie de aur și două de argint la Campionatele Europene de Eveniment și a devenit primul membru al Familiei Regale care a luat parte la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal.
Cel de-al treilea născut al Reginei Elisabeta, Prințul Andrew a servit în Marină și a primit gradul onorific de viceamiral în anul 2015. El urma să fie promovat amiral în 2020, dar a amânat ceremonia în urma presupusei sale implicări în scandalul Jeffrey Epstein.
Mezinul Reginei Elisabeta, Prințul Edward, Conte de Wessex, și-a părăsit cursul Royal Marines în 1987 pentru a urma o carieră în divertisment. A înființat compania de producție TV Ardent Productions în 1993, dar ulterior a dizolvat-o în 2009, când activele sale au fost reduse la doar 40 de lire sterline.
Prințul William este moștenitorul tronului Regatului Unit, după ce tatăl său, Charles, va deveni Regele Marii Britanii. Ducele de Cambridge și Cornwall este unul dintre cei mai activi membri public ai Familiei Regale.
S-a alăturat armatei după ce a absolvit Universitatea St Andrews și a servit timp de șapte ani înainte de a se căsători cu Kate Middleton în 2011, alături de care are trei copii.
Întotdeauna cunoscut drept prințul rebel, Harry, Duce de Sussex, este renumit, acum, pentru căsătoria sa cu fosta actriță americană, Meghan Markle. Ducele și ducesa de Sussex au luat decizia istorică de a renunța la atribuțiile regale în ianuarie 2020, când s-au mutat în Statele Unite ale Americii.
Fiul Prințesei Anne este cel mai mare nepot al Reginei, la 44 de ani. A devenit om de afaceri, lucrând pentru Jaguar și Williams.
Urmând pașii mamei sale, prințesa Anne, Zara Tindall a participat ca membru al echipei britanice de echitație la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și a câștigat o medalie de argint la proba pe echipe.
Fiica cea mai mare a Prințului Andrew, Beatrice nu participă adesea la stilul de viață regal. Lucrează pentru compania americană de software Afiniti din New York.
Fiica mai mică a lui Andrew este binecunoscută pentru munca ei cu organizațiile caritabile Children in Crisis și Anti-Slavery International.
Sunt cei mai mici nepoți ai Reginei, fiica și fiul Prințului Edward și al soției sale Sophie, Contesa de Wessex.