Cu toții știm că antibioticele sunt acele medicamente care sunt administrate cu avizul medicului, iar în acest fel nu trebuie asociate cu anumite alimente sau băuturi. În urma acestui tratament, specialiștii recomandă să eviți o anumită gamă de alimente. Despre ce este vorba.
E important de ştiut că, atunci când luăm antibiotice, există anumite alimente pe care e recomandat să le consumăm şi altele pe care ar fi de preferat să le evităm pentru a ne proteja flora intestinală şi, implicit, sistemul imunitar.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că tratamentele cu antibiotice pot afecta flora intestinală dacă pacienții nu iau suplimente probiotice. De asemenea, e important să avem o alimentație adecvată, care să combată efectele negative ale acestor medicamente, și să adoptăm un stil de viață sănătos.
Nutriţionistul Gianluca Mech vorbește despre ce efecte adverse pot avea anumite antibiotice și ce se întâmplă dacă nu avem un regim alimentar corespunzător.
„Atunci când este sănătos, corpul menţine un echilibru perfect între bacteriile bune şi cele rele din intestine. Ele pot coexista fără să ne provoace vreun rău.
Când luăm un tratament cu antibiotice, acestea afectează nivelul bacteriilor bune din tractul intestinal şi provoacă tulburări gastro-intestinale şi la alte simptome neplăcute‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech, potrivit clickpentrufemei.ro.
Unele studii arată că excesul de calciu interferează cu absorbţia antibioticelor. Pentru cele mai bune rezultate, rămâi la produse lactate fermentate până când terminaţi tratamentul prescris de medic.
Nu degeaba se spune că nu este recomandat să consumi băuturi spirtoase atunci când iei tratament cu antibiotice, deoarece alcoolul poate duce la apariția unor reacţii adverse neplăcute, precum senzaţia de greaţă, ameţeală, durere abdominală sau tulburări ale ritmului cardiac.
Trebuie să eviţi alcoolul pe toată durata tratamentului şi timp de 48 până la 72 de ore după încheierea acestuia.
Citește și Cele mai periculoase alimente pentru creierul tău. Nu le mai consuma!
Citricele nu sunt recomandate pentru consum, dacă urmezi un tratament cu antibiotice, mai ales dacă vorbim despre grapefruit. Ar trebui să eviţi atât fructele, cât şi sucul acestui fruct acru, deoarece conţine compuşi care pot împiedica organismul să absoarbă în mod corespunzător antibioticele.
„Pentru unii pacienţi (în special femei), utilizarea antibioticelor poate duce la infecţii fungice cu candida. Evitaţi alimentele bogate în zahăr şi drojdie pentru a evita hrănirea acestei ciuperci‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech.