06 sept. 2022 | 15:15

Cât costă o succesiune în 2022. Ce taxe trebuie plătite și care sunt actele necesare

Diverse
Cât costă o succesiune în 2022. Ce taxe trebuie plătite și care sunt actele necesare
Cât costă o succesiune în 2022. Ce taxe trebuie plătite și care sunt actele necesare

Cât costă o succesiune în 2022. După moartea unei persoane, rudele acesteia pot prelua bunurile defunctului după anumite reguli. Dacă cel care a decedat nu a făcut un testament, succesiunea este singura formă legală prin care succesorii pot împărți averea. Proximitatea rudeniei se stabilește în ordine, astfel că fiecare generație numără un grad. Cei care vor să intre să facă o succesiune în 2022, trebuie să știe prima dată ce taxe trebuie plătite și care sunt actele necesare.

Cât costă o succesiune în 2022

Pentru  cei care nu cunosc foarte mult detalii, succesiunea reprezintă fapta prin care se preia funcția sau bunurile unei persoane decedate prin moștenire. Aceasta se stabilește prin lege sau după voința omului prin testament, înainte de a muri. De obicei, succesiunile sunt acordate copiilor și descendenților defunctului, ascendenților și rudelor sale colaterale.

Cât costă o succesiune în 2022. Pentru a intra în posesia bunurilor celui decedat, moștenitorii trebuie să întocmească solicitarea procedurii succesorale la un birou notarial în zona domiciliului persoanei decedate. Însă procedura nu este deloc simplă. Moștenitorii trebuie să întocmească o serie de documente pentru notar, printre care enumerăm următoarele:

Acte necesare pentru o succesiune în 2022:

  • Cerere tip
  • Certificat de deces (în original) al persoanei pentru care se face succesiunea
  • Certificat de atestare fiscală care atestă că persoana decedată nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat
  • Certificat de naștere și căsătorie pentru soțul supraviețuitor, după caz
  • Certificat de naștere și de căsătorie, după caz, dar și alte acte de identitate pentru moștenitori
  • Acte de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire
  • Testament, în cazul în care există unul
  • Acte de identitate moștenitori

Cât costă o succesiune în 2022. Un lucru important de precizat este faptul că succesorii moștenesc și obligațiile financiare ale defunctului, nu doar bunurile persoanei care a încetat din viață.

Fiecare succesiune diferă în funcție de numărul mostenitorilor, valoarea bunurilor moștenite, perioada de la deces, ultimul domiciliu

Potrivit Codului Civil, bunurile mobile și/sau imobile pot fi împărțite moștenitorilor în funcție de gradul de rudenie, aceștia având la dispoziție 1 an de la decesul persoanei pentru care se iau bunurile în discuție. Dacă aleg după doi ani să efectueze successiunea, vor trebui plătite o serie de taxe către stat însumând 1% din valoarea bunurilor.

Cât costă o succesiune în 2022. Ce taxe trebuie plătite

Cât costă o succesiune în 2022. Totul depinde de valoarea bunurilor pe care le-a avut defunctul, dar și de momentul la care se dezbate succesiunea după deces.

Taxele sunt compuse din onorariul notarial, taxa pentru cartea funciară și impozitul către stat. Un lucru important de menționat este faptul că onorariul necesar să fie plătit notarului are o valoare care se stabilește pe baza Grilei Notarilor prevăzute de Ordinul Ministrului Justiției nr.46/C/2011 în Anexa 3. Totul se calculează în funcție de valoarea totală a bunurilor imobile și mobile. De asemenea, dacă sunt mai mulți succesori, suma finală va fi împărțită tuturor.

Vă prezentăm și un exemplu pentru taxa succesorială la notar. Dacă bunurile defunctului valoarează 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 2.800 de lei. În plus, dacă moștenitorul dorește să fie trecut și în cartea funciară a imobilului, suma crește cu aproximativ 800 de lei.

În schimb, taxa pentru cartea funciară se plătește doar dacă defunctul avea imobile pe numele lui și acestea erau intabulate în cartea funciară. Impozitul la stat este în cuantum de 1% din valoarea imobilelor defunctului și se achită numai dacă succesorii nu au dezbătut moștenirea în primii doi ani de la moartea persoanei. În această perioadă, statul oferă o scutire de la plată.

Taxa pentru certificatul de calitate de moștenitor este de 300lei+tva, iar pentru succesiune începe de la 500lei+tva, în funcție de valoarea bunurilor moștenite.

De câte feluri poate fi certificatul de moștenitor

  • de calitate de moștenitor – aici sunt menționați doar moștenitorii și cotele, fără bunuri.
  • de moștenitor legal sau testamentar – aici este în funcție de moștenire, dacă a fost legală sau pe baza unui testament.
  • supliment de moștenitor – după eliberarea certificatului inițial au mai fost găsite și alte bunuri.

O procedură succesorială care este complexă și actele solicitate la notar sunt eliberate rapid, aceasta poate dura câteva săptămâni. În schimb, dacă documentele întârzie, succesiunea poate dura luni bune.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro