Cât costă o succesiune în 2022. După moartea unei persoane, rudele acesteia pot prelua bunurile defunctului după anumite reguli. Dacă cel care a decedat nu a făcut un testament, succesiunea este singura formă legală prin care succesorii pot împărți averea. Proximitatea rudeniei se stabilește în ordine, astfel că fiecare generație numără un grad. Cei care vor să intre să facă o succesiune în 2022, trebuie să știe prima dată ce taxe trebuie plătite și care sunt actele necesare.
Pentru cei care nu cunosc foarte mult detalii, succesiunea reprezintă fapta prin care se preia funcția sau bunurile unei persoane decedate prin moștenire. Aceasta se stabilește prin lege sau după voința omului prin testament, înainte de a muri. De obicei, succesiunile sunt acordate copiilor și descendenților defunctului, ascendenților și rudelor sale colaterale.
Cât costă o succesiune în 2022. Pentru a intra în posesia bunurilor celui decedat, moștenitorii trebuie să întocmească solicitarea procedurii succesorale la un birou notarial în zona domiciliului persoanei decedate. Însă procedura nu este deloc simplă. Moștenitorii trebuie să întocmească o serie de documente pentru notar, printre care enumerăm următoarele:
Cât costă o succesiune în 2022. Un lucru important de precizat este faptul că succesorii moștenesc și obligațiile financiare ale defunctului, nu doar bunurile persoanei care a încetat din viață.
Potrivit Codului Civil, bunurile mobile și/sau imobile pot fi împărțite moștenitorilor în funcție de gradul de rudenie, aceștia având la dispoziție 1 an de la decesul persoanei pentru care se iau bunurile în discuție. Dacă aleg după doi ani să efectueze successiunea, vor trebui plătite o serie de taxe către stat însumând 1% din valoarea bunurilor.
Cât costă o succesiune în 2022. Totul depinde de valoarea bunurilor pe care le-a avut defunctul, dar și de momentul la care se dezbate succesiunea după deces.
Taxele sunt compuse din onorariul notarial, taxa pentru cartea funciară și impozitul către stat. Un lucru important de menționat este faptul că onorariul necesar să fie plătit notarului are o valoare care se stabilește pe baza Grilei Notarilor prevăzute de Ordinul Ministrului Justiției nr.46/C/2011 în Anexa 3. Totul se calculează în funcție de valoarea totală a bunurilor imobile și mobile. De asemenea, dacă sunt mai mulți succesori, suma finală va fi împărțită tuturor.
Vă prezentăm și un exemplu pentru taxa succesorială la notar. Dacă bunurile defunctului valoarează 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 2.800 de lei. În plus, dacă moștenitorul dorește să fie trecut și în cartea funciară a imobilului, suma crește cu aproximativ 800 de lei.
În schimb, taxa pentru cartea funciară se plătește doar dacă defunctul avea imobile pe numele lui și acestea erau intabulate în cartea funciară. Impozitul la stat este în cuantum de 1% din valoarea imobilelor defunctului și se achită numai dacă succesorii nu au dezbătut moștenirea în primii doi ani de la moartea persoanei. În această perioadă, statul oferă o scutire de la plată.
Taxa pentru certificatul de calitate de moștenitor este de 300lei+tva, iar pentru succesiune începe de la 500lei+tva, în funcție de valoarea bunurilor moștenite.
O procedură succesorială care este complexă și actele solicitate la notar sunt eliberate rapid, aceasta poate dura câteva săptămâni. În schimb, dacă documentele întârzie, succesiunea poate dura luni bune.