Avioanele întârzie mai mereu. Uneori sunt motive serioase – defecțiuni tehnice sau vremea, dar mai sunt și motivele ciudate. Cel mai „răsărit” dintre ele are legătură cu cafeaua. Și are o importanță mai mare decât pare.
În industria aeronautică comercială, chiar și cele mai mici întârzieri contează. Acestea pot afecta sute, dacă nu chiar mii de pasageri în fiecare zi, iar asta înseamnă timp și bani pierduți pentru companiile aeriene.
Dacă ai așteptat vreodată după un zbor care întârzia, probabil ți-au trecut prin minte o mulțime de scenarii. Dar unul sigur nu ți-a trecut: întârzierea din cauza aparatului de cafea.
Se pare că aparatele de cafea din avioane sunt altfel decât cele pe care le vezi în bucătărie. Un singur aparat costă între 7.000 și 20.0000 de dolari. Sunt electrice, evident, și dacă un singur aparat nu funcționează, echipajul din aeroport trebuie să se asigure că nu există nicio problemă cu circuitele, care altfel ar putea cauza un incediu.
Autoritatea de reglementare în domeniul aviației din Statele Unite ale Americii cere producătorilor de cafea ca produsele lor să aibă diferite funcții de siguranță. Pe listă se regăsesc înterupătoare de circuit și izolarea cablurilor pentru evitarea unor incendii la bord.
Totodată, există cerința să aibă un sistem pentru a preveni vărsarea lichidului în timpul turbulențelor. Așadar, atunci când un aparat de cafea nu funcționează corect echipajul, trebuie să inspecteze în detaliu pentru a se asigura că nu există niciun risc.
Pentru tine, acest timp înseamnă o întârziere mai mică sau mai mare.
Există două tipuri de aparate de făcut cafea pentru avioane. Unul necesită apă turnată manual dintr-o sticlă. Altul se alimentează singur cu apă dintr-un rezervor din avion. Majoritatea avioanelor au a doua variantă de aparat. Compania trebuie să se asigure că apa din rezervor este curată și pentru asta se folosesc tot felul de chimicale.
Aceste chimicale, alături de sărurile din apă, se pot depune în interiorul aparatului. Asta poate provoca defectarea acestuia.
De obicei, se încearcă anticiparea problemelor, deoarece, dacă se întâmplă ceva în timpul zborului, este mai greu de rezolvat.