Dreptatea în România pare să fie decisă, mai cu seamă de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decât de instanța națională. Acesta este cazul unei femei de serviciu din Timiș, care a reclamat în repetate rânduri faptul că este hărțuită fizic de șeful său. Decizia Curții de la Strasbourg reprezintă un pas important pentru justiția românească, care ar putea crea un precedent pentru astfel de situații, tot mai prezente la locurile de muncă din țara noastră. Află ce despăgubire morală va primi victima.
O femeie care lucrează la o gară din Timiș a făcut mai multe reclamații privind hărțuirea la care era supusă în repetate rânduri de șeful unei stații CFR în care aceasta lucra. Din păcate, instanța din România nu i-a dat câștig de cauză, cazul său ajungând mai departe, în atenția CEDO, cu ajutorul avocatului său.
Femeia lucra de 5 ani în acel loc de muncă, iar în 2017, angajata, cu ajutorul unui avocat, a depus o plângere la Parchetul de lângă Judecătoria Timișoara, în care a descris că, în ultimii doi ani de muncă, aceasta primea avansuri constante din partea șefului.
Pentru că nu a răspuns conform așteptărilor bărbatului, acesta a început să folosească tot felul de metode de a o teroriza la locul de muncă, creându-i un adevărat disconfort.
În urma plângerii sale, instanța a decis că faptele descrise de femeia de serviciu nu constituie o infracțiune penală care să-l acuze pe reclamat.
După mai multe eforturi și plângeri depuse în instanță, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate femeii, având în vedere încălcarea demnității unei femei în societate, obligând statul român să-i acorde daună morală în valoare de 7.500 de euro, potrivit clujust.ro.
După condamnarea României de către CEDO, ministrul Familiei a afirmat că hărțuirea fizică este o faptă penală care ar trebui tratată ca atare de instituțiile statului român . Gabriela Firea a reiterat situația delicată în care se află multe femei din România, hărțuite la locul de muncă.
”Hărţuirea sexuală la locul de muncă este o realitate! Femeile care reclamă astfel de fapte trebuie ascultate, înţelese şi luate în seamă. Simt revoltă de fiecare dată când se râde de femeile care spun că şefii lor au un comportament nepotrivit. Hărţuirea sexuală este o faptă penală şi trebuie anchetată ca atare.
Din păcate, în urmă cu două zile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru că nu a tratat cu atenţie plângerile unei angajate care a fost hărţuită repetat de şeful ei”, a fost mesajul Gabriela Firea pe Facebook.