Veste proastă pentru românii cu rate la bănci după ce s-a aflat cât va mai crește indicele ROBOR în acest an. Indicele ROBOR la 3 luni, de care depind dobânzile pentru multe dintre creditele acordate în România, ar urma să crească îngrijorător în următoarele șase luni. La cât va putea ajunge, vedeți în rândurile de mai jos.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile pentru cele mai multe dintre creditele contractate în România, ar urma să ajungă peste 8% în următoarele șase luni. În acest fel, pentru trimestrul al patrulea al acestui an, ROBOR la 3 luni este estimat, de către analiștii consultați de Bloomberg, de 8,25%, iar în primele trei luni ale anului următor la 8,05%.
ROBOR este indicatorul dobânzilor la care băncile oferă bani pe piața interbancară (spre deosebire de ROBID, indicatorul dobânzillor la care băncile cer bani pe interbancar). ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare.
La creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice sau juridice) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni, care servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni plus marjă, respectiv ROBOR 6 luni plus marjă.
Spre exemplu, vineri, 26 august, ROBOR la 3 luni a înregistrat nivelul de 7,96%, în timp ce Robid se situa la 7,67%. Astfel, ROBOR la 3 luni a urcat la peste 8% în august, nivel atins pentru prima dată după februarie 2010.
Determinantă în evoluția dobânzilor este rata inflației, iar aceasta pare să fi atins un platou în luna iulie, care urmează să fie menținut până la începutul toamnei, timp care va aduce o perioadă de dezinflație care ar trebui să dureze până în 2023, conform analiștilor bancari, scrie profit.ro. Astfel, Banca centrală se va folosi de pretextul trecerii de vârf pentru a crește mai puțin rata cheie, după cum a sugerat și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.
Rata anuală a inflației a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 15% în iulie comparat cu iunie. Prețurile au continuat să crească în termeni lunari, cu un avans de 0,9% și vor mai crește și de acum înainte, doar că nu în același ritm ca anul trecut.
Astfel, analiștii așteptau o decelerare mai importantă a ratei anuale spre 14,4-14,8%, însă au fost surprinși de scumpirea, din nou, a gazelor naturale cu peste 8% față de iunie, precum și a fructelor proaspete (+1,5%) în plin sezon de vară, potrivit BCR.