Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat și prelungit avertizările de cod galben și portocaliu de vreme instabilă și ploi torențiale. Până când este valabilă noua alertă ANM. Vor fi precipitații însemnate cantitativ în nordul Olteniei și al Munteniei, sudul Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, avertizează specialiștii.
Meteorologii ANM au actualizat și prelungit până miercuri dimineață avertizările cod galben și portocaliu de vreme instabilă și ploi torențiale. Prognoza de vreme rea trebuia să fie în vigoare până marți, la ora 10, dar Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut un nou anunț. Astfel, alerta portocalie este valabilă încă 24 de ore și vizează nordul Olteniei și al Munteniei, sudul Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură. În aceste zone vor fi averse torențiale și cantități de apă de 40…50 l/mp, inclusiv de peste 60…80 l/mp pe arii restrânse.
Codul galben ANM de instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ vizează aproape toată România. Sunt anunțate ploi în cea mai mare parte a țării, potrivit meteorologilor. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină (pe alocuri). Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp, iar pe alocuri – 40…50 l/mp. Vezi și Prognoza meteo pentru luna septembrie 2022. Când scăpăm de caniculă.
ANM a prelungit codul portocaliu de vreme rea cu încă 24 de ore, fiind valabil până miercuri dimineață în nordul Olteniei și al Munteniei, sudul Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură. În intervale scurte de timp se vor acumula cantităţi de apă de 40 – 50 l/mp, pe arii restrânse vor trece de 60 – 80 l/mp.
Totodată, este alertă galbenă de instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş, Muntenia, Dobrogea şi la munte, cea mai mare parte a Moldovei, local în Crişana şi Banat. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, furtuni şi grindină. Precipitațiile vor fi însemnate cantitativ pe arii restrânse (40 – 50 l/mp). În schimb, pentru zona sud-estică, disconfortul termic continuă să fie ridicat.
Este în vigoare și o avertizare hidrologică de cod portocaliu (valabilă până la miezul nopții pe anumite sectoare de râuri), respectiv cod galben (valabilă până miercuri, la ora 16.00). Vor fi cantități de apă care depășesc 20…40 l/mp, iar pe suprafeţe mai restrânse vor fi 50…70 l/mp.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor susține că debitele sunt în creştere din cauza precipitațiilor căzute și a propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Vedea, Trotuș, Putna, Râmnicu Sărat, Buzău, Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Moldovei, Sucevei, Prutului, bazinele inferioare ale Jiului și Ialomiţei și râurile din Dobrogea, unde au fost, în general, staționare. Pe Someșul Mic, Arieș, cursul superior al Prutului şi pe cursul mijlociu și inferior al Someșului, debitele sunt în scădere.