Mai sunt doar două săptămâni până când elevii claselor I-XII revin în bănci. Ce șanse sunt ca statul român să dea liber părinților în prima zi de școală (5 septembrie)? Cum deja a început numărătoarea inversă pentru noul an școlar 2022 – 2023, tot mai multă lume se întreabă despre ceremonia de deschidere. Pentru a fi alături de copiii lor, unii își iau o zi de concediu. Alții se văd nevoiți să lipsească de la acest eveniment, dar ce spune legea din țara noastră.
Elevii din România mai au puțin până la debutul unui nou an școlar. Părinții fac ultimele pregătiri, de la îmbrăcăminte, rechizite și până la ghiozdan nou, totul trebuie să fie pe placul celor mici. Însă, pentru adulți, festivitatea de deschidere este o adevărată provocare. Ca să fie prezenți în prima zi de școală a copiilor, mulți părinți și iau liber de la locul de muncă. Pe de altă parte, sunt unii care nu pot ajunge la ceremonie. Ce au vrut să facă politicienii?
Potrivit unui proiect de lege, părinții ar fi putut să se învoiască de la locul de muncă pentru a fi alături de copii în prima zi de școală. Din păcate pentru ei, a fost respins de deputați, motivând că ar crea un adevărat haos, în condițiile în care și cadrele didactice au familii, copii, ceea ce ar înseamna că nu ar mai participa la ceremoniile de deschidere în unitățile de învățământ în care lucrează. Deci, adulții vor trebui să se descurce singuri pentru a putea participa la deschiderea noului an școlar.
Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.
În ceea ce privește școala online, în luna iulie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma că nu sunt șanse ca elevii să revină la acest sistem, explicând și ce nu crede că este posibil acest lucru.
„Personal, nu cred acest lucru din două motive. Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor, lucrul ăsta aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă eu cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate, pe care am regăsit-o de data aceasta şi la Ministerul Educaţiei, în sensul dorinţei de a păstra şcolile deschise. Şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România, dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu, pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel dă relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital.
E clar că poţi lua măsuri pe un termen limitat, însă foarte limitat, nu aşa, să ţinem şcolile închise luni de zile, copiii să piardă foarte mult din acumularea de cunoştinţe şi mai ales să piardă foarte mult din modul lor de viaţă şi de dezvoltare normală”, a explicat medicul român.
Și dacă tot am adus vorba de rechizite noi, foarte mulți părinți obișnuiesc să le cumpere celor mici ghiozdan după tendințe, când, de fapt, altceva este important. Mai exact, greutatea genții trebuie luată în vedere, pe lângă dimensiunile pe care le are. Cu alte cuvinte, ghiozdanul de școală ar trebui să cântărească un kilogram, dacă este gol. Atunci când este încărcat cu manuale și caiete, nu trebuie să depăşească 10% din greutatea elevului.