Românii ar putea să dea examen la bancă pentru credite, potrivit unui anunț făcut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Astfel, reprezentanții instituțiilor bancare se vor asigura că persoanele care vor să facă împrumuturi au înțeles pe deplin și în mod corect termenii prevăzuți în contractele ce urmează să le semneze.
ANPC susține introducerea educației financiare în bănci, pentru clienți. Într-o întâlnire organizată cu reprezentanţii ANPC, ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi ai Asociaţiei Societăţilor Financiare din România – ALB au fost dezbătute mai multe soluții pentru această problemă.
Astfel, s-a discutat despre faptul că românii ar putea să dea examen la bancă pentru credite. Cu alte cuvinte, când un client vrea să facă un împrumut ar putea să susțină o lucrare pe baza prevederilor din documentul cu pricina.
„Printre subiectele abordate, la propunerea ANPC, s-a aflat necesitatea implementării, la nivel real, a educaţiei financiare. Anterior accesării unui credit bancar, de către un consumator persoană fizică!
(Acest demers se va realiza – n.r.) prin completarea unui chestionar. Acesta trebuie să releve cunoştinţele minime ale consumatorului, referitoare la noţiunile inserate în contract şi, mai ales, a riscurilor la care se expune, în situaţia întârzierilor la rambursarea creditului”, se arată într-un comunicat de presă.
În aceeași întrunire, reprezentanții organizațiilor au discutat și despre situația în care cheltuielile clientului care a semnat contractul de împrumut cresc. S-au dezbătut circumstanțe de tipul: nașterea unuia sau a mai multor copii, scăderea capacității de muncă din cauza vârstei sau a unui accident etc. Ce trebuie să știe românii cu credite la bancă.
„În cazul IFN-urilor, este necesară, tot prin act normativ, detalierea condiţiilor de rambursare şi a riscurilor la care se expune consumatorul în situaţia imposibilităţii de plată.
De asemenea, extrem de importantă este şi explicarea, la momentul încheierii contractului de credit a semnificaţiei indicilor ROBOR şi IRCC şi a modalităţii prin care evoluţia acestora poate afecta nivelul ratelor aflate în derulare”, se mai arată în comunicatul ANPC.
Potrivit vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, un alt subiect al întâlnirii dintre reprezentanții organizațiilor citate a fost reprezentat de importanța transparenței totale din partea băncilor. Românii trebuie să fie informați despre posibilitatea de a accesa procedura insolvenței, în cazul în care, din diverse motive, nu mai pot să achite ratele bancare.
Citește și: În ce monedă e bine să faci credite la bancă. Mugur Isărescu, explicaţii clare pentru români
Trebuie precizat că procedurile de executare silită sunt amânate pentru o perioadă de cinci ani de zile. Însă doar când se apelează la procedura insolvenței. În acest interval de timp, există și posibilitatea de a prelungi cu încă un an perioada în care clienții sunt protejați.