23 aug. 2022 | 08:50

Ostropel de pui cu sos cremos de roșii și mămăliguță. Reţeta simplă cu gust de copilărie

Utile
Ostropel de pui cu sos cremos de roșii și mămăliguță. Reţeta simplă cu gust de copilărie
ostropel de pui cu mămămligă

Ostropelul de pui este o mâncare tradițională românească care nu are corespondent în bucătăria internațională. Este o mâncare simplă, gustoasă și fără pretenții. Se prepară din puține ingrediente, în mai puțin de o oră. Ingredientele de bază sunt carnea de pui, usturoiul și sosul de roșii. În diferite regiuni ale țării ostropelul de pui se prepară ori cu ceapă sau morcovi, ori cu sos de ardei gras sau cu sos alb de usturoi.

Din ce carne se face  ostropelul de pui? Cum se face sosul de roșii potrivit de gros?

În oricare variantă, ostropelul de pui este una din cele mai gustoase mâncăruri cu carne de pui.
Pentru prepararea acestui fel de mâncare se folosește orice parte din puiul întreg, dar să conțină și os. Osul dă savoare mâncării.

Sosul de roșii se poate prepara din roșii bine coapte sau roșii tocate de la conservă. Este important să potriviți cantitatea de apă în care fierbe carnea. Nu puneți multă apă de la început, completați pe măsură ce se evaporă. Astfel sosul va fi potrivit de gros fără să adăugați făină.

Ostropelul de pui se poate servi cu garnitură de piure de cartofi, orez alb fiert, cuș cuș, paste,  găluște de griș sau mămăliguță.

Ingrediente pentru Ostropelul de pui

  • 2 pulpe de pui cu os
  • 3 aripioare de pui
  • 1 spinare de pui
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 50 mililitri ulei
  • sare, piper,
  • pătrunjel, foi de dafin

Cum se prepară Ostropelul de pui cu sos cremos de roșii

1. Se pune uleiul la încins într-o cratiță încăpătoare.
2. Se pune carnea la prăjit cu jumătate din usturoiul zdrobit.
3. Când carnea s-a rumenit se adaugă sosul de roșii, sare, piper și foaia de dafin.
4. Se lasă ostropelul să fiarbă la foc mic, sub capac, amestecându-se din când în când pentru a nu se lipi de tigaie.
5. Dacă doriți ca sosul să fie mai subțire, adăugați o jumătate de ceașcă de apă.
6. Când carnea este bine gătită ( se încearcă cu furculița), se presară restul de usturoi tocat și pătrunjelul proaspăt.
7. Se ia tigaia de pe foc și se acoperă cu un capac cel puțin 10 minute înainte de servire.

Cum se prepară mămăliga?

Proporțiile pentru mămăliga perfectă sunt de 1:3, adică la o cană mălai se pun trei căni de apă.
Se pune apa cu sare la fiert, când apa începe să fiarbă se toarnă mălaiul în ploaie, amestecând temeinic. Se fierbe timp de 20 de minute, timp în care se amestecă încontinuu. Simplu, nu-i așa?

Poftă mare!

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Localitatea care poartă cel mai lung nume din România. Are 27 de litere, iar turiștii rămân impresionați de peisajele fabuloase
Click.ro
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Locatarii pot să plătească să-i usture buzunarul. Cine poartă vina amenzilor
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Adio, mașini pe benzină și motorină? Schimbarea istorică a început deja. Toți proprietarii auto trebuie să afle
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se DAU DOUĂ PENSII în DECEMBRIE! SENIORII care vor BENEFICIA
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la nuntă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro