17 aug. 2022 | 09:23

Bogăţia din adâncuri a României la care toţi râvneau. Locul uimitor de doar 1 kilometru pătrat

Știri Locale
Bogăţia din adâncuri a României la care toţi râvneau. Locul uimitor de doar 1 kilometru pătrat
„Zona este arhicunoscută ca fiind un laborator mineralogic unic în lume”

Munții Metaliferi din vestul României sunt cunoscuți la nivel mondial ca fiind cea mai bogată regiune auriferă din România. Munții sunt gazdele a numeroase zăcăminte și epitermale. În acești munți, exploatarea aurului datează încă din epoca romană și chiar preromană. Cadrilaterul de Aur, așa cum a fost numit, constituie un exemplu remarcabil de zonă cu un patrimoniu geologic și minier semnificativ. În aceste zone există satul Săcărâmb din judeţul Hunedoara, un laborator mineralogic unic în lume. Aici se regăsește bogăţia din adâncuri a României la care toţi râvneau. Toată această bogăție se află pe doar 1 kilometru pătrat.

Satul Săcărâmb și bogăţia din adâncuri a României la care toţi râvneau

Exploatarea aurului în zona Munților Metaliferi datează încă din epoca romană și chiar preromană. Există date istorice și arheologice care susțin existența unei activități miniere cu mult înainte de cucerirea Daciei de către armatele romane în anul 106 d.Hr, spun cercetătorii.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, exploatarea aurului și a altor metale prețioase din această regiune s-a intensificat foarte mult. Se pare că denumirea de Cadrilaterul Aurifer a început să fie folosită la începutul secolului al XX-lea.

Denumirea sublinia bogăția zăcămintelor de minereu din acești munți. La acea vreme, regiunea era unul dintre principalele centre de minerit și extracție a aurului din Europa. Satul Săcărâmb, din judeţul Hunedoara, este situat în sud, în zona acelorași Munți Metaliferi.

Cercetările făcute de specialiști în Munții Metaliferi i-au făcut cunoscuți la nivel mondial ca fiind cea mai bogată regiune metalogenică din România. Munții sunt gazde pentru numeroase zăcăminte epitermale și depozite porphyry.

„Aceste depozite sunt legate de magmatismul neogen. Principalele evenimente metalogenetice au avut loc în Miocenul mijlociu până la Miocenul târziu.

Zăcămintele de minereu sunt distribuite în patru câmpuri metalogenetice: Brad-Săcărâmb, Zlatna-Stănija, Roșia Montană-Bucium și Baia de Arieș.”, arată un studiu din 2021.

Conform localnicilor în satul Săcărâmb se află bogăţia din adâncuri a României la care toţi râvneau, care se întinde pe doar un 1 kilometru.

Vezi și: Cel mai frumos sat din România. Toţi cred că e Viscri, dar nu e deloc aşa. Foto

„Un laborator mineralogic unic în lume”

Cercetările făcute de specialiși, mai ales în zona satului Săcărâmb, au scos la iveală un adevărat rai mineral. De aici și denumirea de laborator mineralogic unic în lume.

Pe lângă bogăţia din adâncuri a României la care toţi râvneau, cei de aici spun că satul a fost în trecut un loc plin de evenimente culturale. Un exemplu ar fi celebra Filarmonică din Viena. Membrii filarmonicii veneau aici și susțineau concerte în aer liber pentru turiști, și nu numai.

„Zona este arhicunoscută ca fiind un laborator mineralogic unic în lume. Sunt peste 100 de elemente din tabelul lui Mendeleev care se găsesc pe o suprafață de un 1 kilometru pătrat.”, spune Alexandru Tokar, conform Antena 3.

Un alt fapt inedit este că, pe timpul verii, și mai ales când cerul este senin, „cu un binoclu performant se poate vedea Dunărea şi Budapesta”, spune un localnic.

Așa cum am mai tot spus, România a avut și încă are zone deosebite. Sunt locuri unice în lume, atât prin frumusețea lor, cât și prin bogățiile ascunse în subteran. Important este să știm cum să le folosim în interesul comunitățiilor, dar și al României, în general.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Clătitele care urcă în topul deserturilor. Rețeta originală
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Limită pusă la bancomat. Anunț pentru românii care îşi retrag bani cash la ATM
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro