17 aug. 2022 | 07:33

Un medic celebru explică motivele morții subite la tinerii sportivi. Ce s-ar fi putut întâmpla cu Alessia Raiciu, baschetbalista moartă în somn

Sănătate
Un medic celebru explică motivele morții subite la tinerii sportivi. Ce s-ar fi putut întâmpla cu Alessia Raiciu, baschetbalista moartă în somn
Alessia Maria Raiciu, tânăra moartă în somn

Moartea sportivei Alessia Raiciu a adus multă durere în rândul părinților, tuturor apropiaților și celor care au iubit-o. Tânăra baschetbalistă a murit în somn, exact în ziua în care împlinea 18 ani. Astfel, în loc să-și sărbătorească majoratul, familia se pregătește să o conducă pe copilă pe ultimul drum. În urma autopsiei, medicii legiști au descoperit că moartea tinerei ar fi fost cauzată de un edem pulmonar acut. În urmă cu puțin timp, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat posibilul fenomen al acestei morți subite, atât de întâlnite la tinerii sportivi.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, avorbit despre cazul dramatic al baschetbalistei care a plecat dintre noi mult prea devreme. Potrivit autopsiei, decesul a fost cauzat de edem pulmonar acut. Pentru o perspectivă mai clară sunt așteptate și rezultatele de la examenul de anatomo patologie și cel toxicologic.

Astfel, în cadrul unei intervenții în direct, medicul Ciuhodaru a fost întrebat dacă situația Alessiei poate fi încadrată în categoria morții subite, care apare din ce în ce mai des la tineri, și de asemenea, cum se poate explica cazul acestei tinere, care în mod normal, avea toate analizele medicale la zi, nefiind cunoscută cu probleme de sănătate, cu atât mai mult, unele într-atât de grave.

„Este o moarte suspectă, fără discuție, mai ales și dramatică cu efecte covârșitoare și pentru familie și pentru echipă și pentru staff-ul medical ce a evaluat acest sportiv de-a lungul timpului.

Dar pe de altă parte, este clar că va mai trebui să mai așteptăm rezultatele finale de la examenul de medicină legală.

Pentru că edemul pulmonar acum este o realitate anatomopatologică descrisă în momentul când se face necropsia, dar cauza exactă și factorii precipitanți încă nu-i avem”, a transmis medicul primar, marți seară.

Sportivii, predispuși să moară subit?

În continuare, medicul a explicat că rezultatele analizelor așteptate vor fi cu adevărat relevante, urmând a afla incluisv rezultatului testului toxicologic, relevant în astfel de situații. Pe de altă parte, medicul subliniază faptul că moartea subită în rândul sportivilor care duc o viață activî și sănătoasă apare cu o frecvență de trei ori mai mare decât în rândul persoanelor sedentare.

Potrivit lui Tudor Ciuhodaru, practicarea unui sport, dar și stresul pe care îl implică „ar pune în evidență boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate”, afirmă medicul.
Spre deosebire de România, medicul își amintește că în Italia, încă din 1982, sportivii erau supuși unor analize de sănătate mult mai elaborate decat de fac astăzi în România.

„Se pare că acest efort fizic, acest stres competițional, ar revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate.

Mă uitam că în Italia, în 1982, pentru prevenție îți trebuie educație pentru sănătate, trebuie să urmărești și familia, mai ales dacă are în cadrul familiei morți subite sau pacienți care au patologie cardiacă importantă”, a transmis medicul la Antena3.

Cum ar putea fi prevenită moartea subită la tinerii sportive

Medicul susține că, în cazul sportivilor, testele genetice sunt esențiale, acestea putând determina afecțiuni care nu ar putea fi descoperite altfel. Din punctul său de vedere, prevenția este cheia evitării acestor drame.

Sub 50 de ani ar trebui atenție mai ales la sportivii de performanță, ar trebui acele teste genetice, pentru că de multe ori în spate este o boală cu determinism genetic.

Întreb și eu, poate retoric, cât valorează viața unui tânăr a unui sportiv, mai ales că este expus la un stres competiționale remarcabil.

În Italia, după un program introdus în 1982, care a fost adoptat şi de Comitetul Olimpic știu că a putut să reducă incidența morții subite la sportivi de la 3,6 %-0,4% la suta de mii, aproape de 10 ori”, a declarat medicul.

 

 

 

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Iei amendă la benzinărie! Ce e complet interzis de lege
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro