Oficiul Național de Statistică (ONS) de la Londra a anunțat că, pe fondul crizei, economia Marii Britanii s-a contractat în al doilea trimestru al anului 2022. Banca Națională a estimat că, începând cu ultimele trei luni ale acestui an, economia regatului va intra într-o lungă recesiune. Abia în primul trimestru al anului 2024, economia Marii Britanii ar urma să crească din nou, lucru care afectează, direct sau indirect, inclusiv românii. Ce spune Boris Johnson despre această situație.
În al doilea trimestru al anului 2022, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a scăzut cu 0,1%. S-a întâmplat în perioada aprilie-iunie 2022. Analiza a fost realizată de către ONS, cu sediul în Londra. Reprezentanții instituției nu prevăd un viitor roz din punct de vedere economic pentru regat.
În trimestrul precedent, economia britanică crescuse cu 0,8%. Cu toate acestea, analiștii economici se așteptau ca în cel de-al doilea trimestru calculele să indice un declin al PIB-ului. Banca Națională a Marii Britanii a prezis că, începând cu ultimele trei luni ale anului 2022, economia va intra într-o lungă perioadă de recesiune.
Unul dintre motivele pentru care economia Marii Britanii va intra în recesiune este inflația și felul în care a fost aceasta gestionată de către Banca Națională. Comitetul de politică monetară din cadrul instituției cu pricina a aprobat deja, săptămână trecută, cea mai mare majorare a dobânzii din ultimii 27 de ani. Măsura a fost luată, potrivit acestora, pentru a încetini ritmul de creștere a prețurilor.
Una dintre cele mai mari probleme economice cu care se confruntă Marea Britanie la momentul actual este costul energiei. Nu este singurul stat european care se confruntă cu această provocare. Compania de consultanță Cornwall Insights a arătat că facturile medii anuale la energie ar urma să atingă un record de 4.200 de lire sterline. Se va întâmpla începând din ianuarie 2022. O factură medie anuală la energie va ajunge să coste 4.400 de lire sterline începând cu aprilie 2023.
Boris Johnson, care urmează să fie înlocuit cu un nou premier la Londra, a declarat, în aceste circumstanțe, că nu va lua măsuri în materie de politică economică. Iar asta, spune el, pentru a nu-i încurca planurile succesorului său. Indiferent cine va prelua șefia Guvernului până la urmă.
Cert este că un alt trimestru care să indice în continuare o scădere economică ar înseamna intrarea în recesiune. Sunt previziuni economice dure cu privire la evoluția PIB-ului. Specialiștii din domeniul economic de la Londra spun că economia va începe să își revină abia în primul trimestru al anului 2024, când va începe să crească.
Holger Schmieding de la Berenberg, o bancă de investiții, a informat că datele actuale reprezintă „un preludiu al recesiunii”. Aceasta ar urma să dureze până în primul trimestru al anului viitor. PIB-ul Marii Britanii urmează să scadă în această perioadă cu cel puțin 2,3%, au spus economiștii, citați de The Guardian.