Ce se întâmplă dacă te speli pe dinți de trei ori pe zi. Spălatul pe dinți este un obicei ce trebuie respectat cu riguriozitate, iar medicii stomatologi recomandă periajul dinților de două ori pe zi, dimineața și seara. În timp ce unele persoane neglijează această recomandare, lăsând să treacă zile în șir fără a se spăla pe dinți, mai există o categorie de persoane care exagerează cu spălatul dinților. Iată ce se întâmplă în acest caz.
Dacă se exagerează cu igiena orală, medicii stomatologi susțin că acest lucru le va dăuna dinților. Astfel, dinții se pot păta, smalțul se poate uza din cauza spălatului excesiv, iar dentina, cel de-al doilea strat al dinților, ar putea suferi transformări. Dantura poate să capete un aspect inestetic, îngălbenit sau pătat.
Un alt efect secundar al deteriorării smalțului poate fi și sensibilitatea crescută la stimuli precum: rece, cald, dulce, acid. Ca să rezolvi problema poți schimba pasta de dinți, îți poți peria dinții mai ușor cu o periuță moale, făcând asta doar de două ori pe zi.
De menționat este că un periaj regulat poate preveni apariția cariilor și depunerea tartrului. Cu toate acestea, dacă nu sunt respectate recomandările stomatologului, se poate obține efectul invers.
Periajul dinților de mai mult de două ori pe zi, pentru o perioadă mai îndelungată, poate duce la uzura smalțului și a dentinei. Iar dacă cariile nu sunt tratate rapid, acest lucru poate duce la infecții și la pierderea dinților.
De asemenea, gingiile pot deveni roși, inflamate, pot să sângereze chiar, dacă sunt agresate prin utilizarea repetată a unei periuțe cu perii tari. Uneori, problema poate duce la retracție gingivală, fapt ce înseamnă că rădăcinile dinților tăi vor fi vizibile cu ochiul liber și vor fi mai predispuse la infecții și la carii.
Trebuie să mai știi că ața dentară și apa de gură pot fi aliați în lupta cu bacteriile din cavitatea bucală, iar includerea acestora în rutina de îngrijire este importantă. Dinții vor fi curați, respirația va fi proaspătă, iar gingiile și smalțul vor fi protejate.
Apa de gură se utilizează și ea, la fel ca pasta de dinți, respectiv de două ori pe zi, iar ața dentară poate fi folosită de fiecare dată când simți că ți-au rămas resturi alimentare între dinți.