Bunele maniere la masă. Există multe sfaturi când vine vorba de servitul mâncării la masă. Anumite alimente se pot consuma direct cu mâna, iar pentru altele este musai să folosești tacâmurile. Autoarea cărții „Bunele maniere astăzi”, Aurelia Marinescu, explică cum trebuie să mănânci la masă, într-un stil manierat.
Mâncatul are și el regulile sale. Și nu este vorba numai despre combinațiile de ingrediente, ci și de modul în care duci mâncarea la gură. Poate nu știai, dar pâinea și sandviciurile se mănâncă diferit. Felia de pâine se rupe cu mâna în timp ce mănânci, sandviciurile mari se taie cu cuțitul și se mănâncă cu furculița. Untul se întinde pe pâine cu ajutorul unui cuțit special, nu se ia direct din untieră, ci și se pune o bucățică pe farfurie, după care se unge pâinea, ruptă în prealabil.
Nu trebuie să tai cartofii cu cuțitul și nici să îi zdrobești cu furculița în farfurie. Supele se servesc în ceașcă și se mănâncă cu linguri speciale de supă. Nu sufla în supă ca să o răcești mai repede, ci așteaptă ca ea să se răcească. Nu apleca farfuria pentru a lua și ultima picătură de supă și nu înmuia pâinea în ea, dar nici în alt sos. Și, de asemenea, nu șterge farfuria cu o bucată de pâine, indiferent de cât de mult ți-a plăcut.
Peștele nu se mănâncă la fel ca friptura, în sensul că nu se taie cu un cuțit normal, ci cu un cuțit de o formă specială și furculiță mai mică. Cuțitul se utilizează doar la tranșare, dezosare, iar odată terminată această operațiune, cuțitul nu se mai folosește la tăiat.
Oasele se pun pe furculița apropiată de buze sau se pot scoate din gură folosind două degete. Peștele din conservă se mănâncă cu ajutorul unei furculițe, ținută în mâna dreaptă, cu o bucată de pâine, pe care o ții în mâna stângă.
Autoarea cărții spune și că dacă nu știi cum să mănânci stridii, atunci le poți refuza la masa. Regulile spun că se deschide scoica cu lama unui cuțit, se scot intestinele și branhiile cu o furculiță, se scoate stridia din scoică, se pune pe farfurie și se mănâncă cu lămâie, sare și piper.
Dacă ai icre de Manciuria și icre negre, se aduc pe un platou rondele mici de pâine prăjită, unse cu unt și deasupra icrele. Dacă se oferă în castronașe, se vor pune în farfurie cu lingurița de serviciu o cantitate rezonabilă și se vor face sandviciuri mici. Icrele obișnuite se pot unge pe o felie mai mare de pâine, după care se va tăia cu cuțitul ținut în mâna dreaptă și cu furculița în mâna stângă.